• żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
dioksyneczka

Muffinki z jagodami i kruszonką

dioksyneczka|
vote-up

Dobra porada

Słaba porada

vote-down

Robiłam dziś pierwszy raz, wyszły przepyszne, a w dodatku błyskawicznie się je robi:) 

Przepis z www.uwielbiamgotowac.com

Muffinki z jagodami i kruszonką


Składniki na 12 muffinek:
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl. oleju
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 szkl. jagód (mogą być mrożone)
Kruszonka:
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
 

Mąkę przesiewam do miski z solą i proszkiem do pieczenia, mieszam z cukrem. Do szklanki wlewam olej, dodaję jajko i wlewam tyle mleka , aby dopełnić szklankę. Zawartość szklanki dodaję do suchych składników w misce i  mieszam łyżką tylko do połączenia składników. Następnie dodaję świeże albo zamrożone jagody i jeszcze raz mieszam. 
Kruszonka: Wszystkie składniki mieszam razem, rozcierając palcami.
W formie na muffiny rozkładam papierowe papilotki, które napełniam masą. Wierzch posypuję kruszonką. Wstawiam do nagrzanego do  temperatury 200*C piekarnika i piekę ok. 20 - 25 minut.
 
 
 
 
Moje modyfikacje:
- co do kruszonki - lepiej zmniejszyć proporcjonalnie ilość składników, bo wychodzi jej troszkę za dużo :)
- Ja piekłam 30 minut :)

Komentarze
Wyświetlono: 1 - 3 z 3.