• żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mousi

zeberka korniszonowe- moj sprawdzony przepis (maz za nimi szaleje)

mousi|
vote-up

Dobra porada

Słaba porada

vote-down



Skladniki (zalezy od ilosci jaka mamy zamiar zrobic- na ile osob)
Zeberka
Sloik korniszonow
Kilka duzych cebul
2 zabki czosnku
przyprawa do zeberek
pieprz, sol, pieprz ziolowy
lisc laurowy, ziele nagielskie
moze byc 1 kostka rosolowa/bulionowa badz maggi
smietana do zageszczenia sosu

Co do tego:
Ziemniaczki
koperek
Ogorki swieze
smietana
(ogorki, koperek i smietana z pieprzem i sola na mizerie,mozna troszke kopru zostawic do ziemniakow)


Zeberka poporcjowac, oplukac. Czosnek przecisnac przez preske, natrzec nim zeberka, posypac przyprawami i odstawic do lodowki na okolo godzine zeby smak byl intensywniejszy. Cebule skroic w kostke i zrumienic na patelni a nastepnie przelozyc do garka i dusic pod przykryciem z lisciem laurowym, zielem i kostka rosolowa na barzdzo malym ogniu. Zeberka usmazyc na patelni i dorzucic do duszacej sie cebulki. dolac troszke wody, gdyz z tego robimy tzw sos wlasny. Skroic korniszonki ale dodac je na ostatnie 15-20min duszenia, mozna rowniez dodac odrobine wody z korniszonow do smaku. Zageszczamy smietana i podajemy z mizeria i ziemniaczkami (jak kto woli tluczonymi z maselkiem badz calymi z koperkiem. Smacznego!!!

Komentarze
Wyświetlono: 1 - 1 z 1.