Desery dla dzieci z mrożonych owoców :)
untouched|Świetne na sylwestra dla najmłodszych.
Kisiel malinowy
Składniki:
- 450g mrożonych malin
- 1,5 szklanki wody
- 4 łyżki cukru
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Owoce rozmroź, zmiksuj. Wsyp cukier, zamieszaj. Rozprowadź mąkę połową szklanki zimnej wody. Szklankę wody zagotuj. Do wrżatku powoli wlej, stale mieszając wodę z mąką. Znów zagotuj. Do kisielu wlej pulpę owocową. Zdjemij z ognia, przestudź, podaj z jogurtem.
Budyń z sosami owocowymi
Składniki:
- 3,5 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier
- laska wanilii
- mrożone maliny i porzeczki
- cukier
Wykonanie:
Pół szklanki mleka odlej i zmieszaj z mąką ziemniaczaną. Resztę zagotuj z odrobiną cukru i rozciętą wanilią (Usuń ją, gdy mleko zacznie pachnieć). Wrzący płyn zalej mlekiem z mąką ziemniaczaną. Zagotuj, mieszając, i trzymaj go na ogniu kilka minut. Odstaw. Maliny posyp cukrem. Gotuj, aż zgęstnieją. Tak samo zrób z czarnymi porzeczkami. Sosy dopraw skórką z cytryny, pomarańczy, anyżem, cynamonem lub goździkami. Udekoruj nimi ostudzony budyń.
Przekładaniec z musem owocowym
Składniki:
- 200g musu z malin, jabłek lub śliwek
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 200g serka homogenizowanego
Wykonanie:
Mus owocowy domowej roboty lub owocowy deser ze słoiczka zmieszaj z sokiem z cytryny. W szklanej miseczce ułóż na przemian warstwy serka i owoców.
Smacznego :)
Przepisy zaczerpnięte z czasopisma "DZIECKO".