SKLADNKI: >Kawalek karkowki bez kosci (1,2kg) >Okolo 0,5 kg kiszonych ogorkow >7 zabkow czosnku >8-9 malych cebul >sol czosnkowa >Kminek mielony >Przyprawa do karkowki >Sok z 1/2 cytryny >kawalek masla do wysmarowania >brytfanka (z pokrywka) >Folia aluminiowa do owiniecia miesa
Mieso obmyc, posypac i natrzec sola czosnkowa, owinac folia aluminiowa i wlozyc do lodowki na 3-4 godziny.
Ogorki pokroic w plasterki, cebule posiekac w kostke, czosnek obrac i przecisnac przez preske. Wlaczyc piekarnik. Nagrzac do 200 stopni.
Mieso wyjac z lodowki i dokladnie oplukac. Ponacinac w nim male kieszonki od gory i na dluzszych bokach, na jednym z krotszych bokow naciac glebsza pozioma kieszen. Do kieszonek wlozyc po plasterku ogorka i czosnku, do duzej kieszeni wlozyc kilka plasterkow ogorka i cebule (nie dawac czosnku).
Przygotowac brytfanke wysmarowujac ja maslem (boki i dno) oraz doprawic karkowke posypujac i nacierajac ja z kazdej strony przyprawa oraz kminkiem (Kminek dodajemy dla lepszego trawienia miesa czerwonego).
Przygotowane mieso wlozyc do brytfanki, wsypac naokolo niego cebulke i ogorki. Karkowke skrapiamy sokiem z cytryny oraz delikatnie polewamy olejem na gorze.
Mieso piec w brytfannie pod przykryciem w temperaturze 200stopni przez okolo 1,5 godziny. Podawac do ziemniakow wraz z cebulka, ogorkami i sosem wlasnym.
*!!* Nalezy pamietac by dokladnie oplukac mieso tuz po wyjeciu z lodowki z soli czosnkowe i aby nie dodawac wogole soli gdyz tzw sos wlasny, ktory utworzy sie m.in. z ogorkow kiszonych nadaje smak.