Alez apetyczna - koniecznie sprobuję zrobić. Domyślam się, ze te ostatnie zdjecia to szyneczka Twojej produkcji... Palce lizać....
Domowa wędlina , gotowana szynka , dla całej rodziny .
roslina28|
Składniki:
1,5 kg szynki wieprzowej (najlepiej w jednym kawałku) - u mnie dwa kawałki mięsa ok. 800g i 500g
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżki majeranku
3 l zimnej wody
6 płaskich łyżek soli
3 łyżki majeranku
5 laurowych liści
1 łyżka ziarenek jałowca
1 cebula (obrana)
5 obranych ząbków czosnku
5-6 ziaren pieprzu czarnego
4-5 ziaren ziela angielskiego
Najpierw należy obwiązać mięso sznurkiem (fotka nr 2). Polecam film instruktażowy Pana Okrasy, na którym sama się wzorowałam:
http://kuchnialidla.pl/product/sznurowanie-szynki
Odpowiednio obwiązane mięso nacieramy majerankiem (2 łyżkami) i czosnkiem przeciśniętym przez praskę (3 ząbki), szczelnie owijamy mięso folią aluminiową i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc (fotka nr 3).
Na drugi dzień mięso zalewamy zimną wodą, dodajemy wyżej wymienione przyprawy i zioła i zagotowujemy całość pod przykryciem; gotujemy od zagotowania 15 minut. Następnie zdejmujemy garnek z palnika, po wystudzeniu wkładamy na noc do lodówki (cały garnek, czyli mięso w tym wywarze) i tak dwukrotnie powtarzamy te czynności; czyli w sumie zagotowujemy i gotujemy mięso w wywarze 15 minut (od zagotowania) 3 razy. Zatem proces gotowania szynki zajmuje w sumie trzy dni.
Tak przyrządzona szynka gotowana nadaje się do jedzenia zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale komponuje się z ćwikłą, czy z chrzanem, a na ciepło np. z brzoskwiniami, czy żurawinami...
W każdej postaci jest przepyszna, aromatyczna i soczysta. Polecam!:) Smacznego!
Komentarze
Wyświetlono: 1 - 2 z 2.
o jaaaaaaaa! robimy robimy! :D