Alez apetyczna - koniecznie sprobuję zrobić. Domyślam się, ze te ostatnie zdjecia to szyneczka Twojej produkcji... Palce lizać.... 
Domowa wędlina , gotowana szynka , dla całej rodziny .
roslina28|
	Składniki:
	1,5 kg szynki wieprzowej (najlepiej w jednym kawałku) - u mnie dwa kawałki mięsa ok. 800g i 500g
	3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
	2 łyżki majeranku
	3 l zimnej wody
	6 płaskich łyżek soli
	3 łyżki majeranku
	5 laurowych liści
	1 łyżka ziarenek jałowca
	1 cebula (obrana)
	5 obranych ząbków czosnku
	5-6 ziaren pieprzu czarnego
	4-5 ziaren ziela angielskiego
	Najpierw należy obwiązać mięso sznurkiem (fotka nr 2). Polecam film instruktażowy Pana Okrasy, na którym sama się wzorowałam:
	http://kuchnialidla.pl/product/sznurowanie-szynki
	Odpowiednio obwiązane mięso nacieramy majerankiem (2 łyżkami) i czosnkiem przeciśniętym przez praskę (3 ząbki), szczelnie owijamy mięso folią aluminiową i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc (fotka nr 3).
	Na drugi dzień mięso zalewamy zimną wodą, dodajemy wyżej wymienione przyprawy i zioła i zagotowujemy całość pod przykryciem; gotujemy od zagotowania 15 minut. Następnie zdejmujemy garnek z palnika, po wystudzeniu wkładamy na noc do lodówki (cały garnek, czyli mięso w tym wywarze) i tak dwukrotnie powtarzamy te czynności; czyli w sumie zagotowujemy i gotujemy mięso w wywarze 15 minut (od zagotowania) 3 razy. Zatem proces gotowania szynki zajmuje w sumie trzy dni.
	Tak przyrządzona szynka gotowana nadaje się do jedzenia zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale komponuje się z ćwikłą, czy z chrzanem, a na ciepło np. z brzoskwiniami, czy żurawinami...
	W każdej postaci jest przepyszna, aromatyczna i soczysta. Polecam!:) Smacznego!




Komentarze  
	Wyświetlono: 1 - 2 z 2.
 
		o jaaaaaaaa! robimy robimy! :D
 
						
					
				 
            

 
             
            

