u lala wygląda smakowicie, musze spróbować bo włąsnie ucze sie piec :)
Ciasto milky way :)
honia2|- CIASTO NA BISZKOPT Z KAKAO
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
2 - 3 łyżki kakao (dałam 2,5 łyżki)
- MASA MLECZNA
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru (dałam 1/2 szklanki i masa wyszła w sam raz)
- 25 dag margaryny
- 2 opakowania cukru waniliowego (16 g)
-
2 szklanki mleka w proszku( ja użyłam mm Kacpra;p)
- POLEWA
- 10 dag czekolady mlecznej (można dać więcej)
- 4 łyżki mleka
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać (ja przez chwilę zmiksowałam na bardzo małych obrotach). Ciasto przelać do przygotowanej foremki. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i piec około 25 - 30 minut (max 30 minut). Biszkopt wyjąć z formy, lekko wyrzucając, aby nie opadł, odwrócić. Ostudzić i podzielić na 2 części.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. W tym czasie miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i na końcu mleko w proszku. Masę dokładnie wymieszać.
Przełożyć biszkopt kremem.
Czekoladę połamać na kawałki, dodać mleko i rozpuścić na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając). Od razu polać polewę na wierzch ciasta i wyrównać (polewa szybko zastyga, dlatego aby dokładnie wyrównać wierzch można nóż maczać w gorącej wodzie). Jeśli biszkopt pieczesz w większej formie (np. 25x36 cm) - to polewy proponuję zrobić więcej: 15 dag czekolady mlecznej + 6 łyżek mleka.
Ciasto schłodzić w lodówce.
Powyżej mój dzisiejsz wypiek:))
P.S. na dolnym biszkopcie, pod kremem, rozsmarowałam domowy dżem z borówki amerykańskiej.:) Można tam jednak posmarować powidła, marmoladę lub inny dżem :) A można zostawić wersję klasyczną :)
Komentarze
Wyświetlono: 1 - 6 z 6.
Jest naprawdę prosty do zrobienia, ale trzeba pamiętać tylko o podstawach typu:
- biszkopt przecina się jak wystygnie, inaczej się porwie zamiast przeciąć się,
-zagotowane mleko z cukrem wlewamy do utartej margaryny, zimne inaczej zważy nam się margaryna i z dobrego kremu nic nie wyjdzie ;),
-domową polewę szybko nakładamy na ciasto, ze względu na krótki czas krzepnięcia :)
robie to ciasto od paru lat jest pyszne;)
cukier waniliowy to 2 opakowania po 16 g czy razem 16 g?
jeszcze nie zrobilam ale zrobie na pewno :) wyglada super
2 op. po 16 g :)