Mój mały dostaje mleko roslinne. trawi sie lepiej niz zwykłe i mały się tak po nim nie kolkował.

Uczulenie na mleko krowie jest jedną z najpowszechniejszych alergii. Na szczęście istnieją alternatywy roślinne: mleko sojowe, ryżowe, migdałowe, owsiane, wszystkie niezwykle bogate w witaminy, minerały oraz zdrowe tłuszcze.
Mamy i babcie od zawsze przypominały najmłodszym o niezbędnej ilości białego napoju w diecie. Pij mleko, będziesz wielki - mawiały nie tylko one, ale i kampania społeczna starająca się zwiększać świadomość jego zalet.
Mleko dostarcza białek niezbędnych do prawidłowego rozwoju organizmu: budowy tkanek i komórek. Zawiera wapń wpływający na prawidłowy rozwój kośćca i chroniący przed osteoporozą. To również źródło witaminy D, potrzebnej do rozwoju kości i zębów, witaminy A, która wspomaga wzrok i wygląd skóry oraz witamin z grupy B. Znajdziemy tu potas działający korzystnie na układ nerwowo-mięśniowy, magnez regulujący działanie układu nerwowego oraz fosfor, który pomaga w odbudowie komórek. Nie każdy jednak może pić mleko. Alternatywą stają się wówczas wersje roślinne.
Niewątpliwą i główną zaletą mleka pochodzenia roślinnego jest zawartość i jakość tłuszczów nienasyconych, znacznie lepszych od tych zawartych w krowim. Mleko roślinne nie ma cholesterolu ani laktozy, na którą tak wiele osób jest uczulonych.
To najlepszy wybór wśród produktów roślinnych. Jest najbardziej odżywcze, znajdziemy tu witaminy z grupy B, a zawarte w nim białka są najlepszej jakości. Jest niezwykle korzystne dla kobiet w ciąży - wpływa korzystnie na rozwój płodu, ponieważ dostarcza sporych ilości kwasu foliowego. Mleka sojowego nie powinno się jednak podawać dzieciom, które nie ukończyły dwóch lat. Soja bywa bowiem silnym alergenem.
W porównaniu z innymi rodzajami mleka zawiera najmniej wapnia i białek. Ma delikatny smak, może wydawać się nieco mdłe, dlatego proponuje się je raczej jako podstawę do przygotowywania dla dziecka deserów niż jako napój. Nie zawiera glutenu, dlatego sprawdzi się idealnie u dzieci uczulonych na ten składnik. Jest bogate w tryptofan i witaminy z grupy B. Sugeruje się, by ten produkt podawać maluchom od 10 miesiąca życia.
Mój mały dostaje mleko roslinne. trawi sie lepiej niz zwykłe i mały się tak po nim nie kolkował.
Artykuł dla hipsterskich rodzicow , tak mleko krowie moze uczulac ale roslinne też i to równie mocno ....
Dwa mleko roslinne zawieraja mniej cholesterolu , tak ale to dla dzieci ponizej 3 roku zycia nie jest dobre bo cholesterol jest jednym z budulcow mózgu ktory się tak szybko kształtuje i rośnie w tym wieku , dlatego dzieci powinny spoożywac pełnotluste rzeczy jak mleko minimum 3,2% , prawdziwe masło czy smietane .....
ps. wpsomnienie o tym że mleko ryżowe jest bezglutenowe to jak wyważenie otwartych drzwi , od kiedy w mleku jakimkolwiek jest gluten ?
Roslinko, ale tu chodzi raczej o dzieci ze skazą białkowa , ktore mleka pić nie mogą.
A malutkie dzieci ze skazą białkowa ( te do roku) powinny pić preparaty mlekozastepcze, a nie mleko roslinne.