Mój mały dostaje mleko roslinne. trawi sie lepiej niz zwykłe i mały się tak po nim nie kolkował.
Mleko roślinne w diecie dziecka
katiuszka|Roślinna opcja
Uczulenie na mleko krowie jest jedną z najpowszechniejszych alergii. Na szczęście istnieją alternatywy roślinne: mleko sojowe, ryżowe, migdałowe, owsiane, wszystkie niezwykle bogate w witaminy, minerały oraz zdrowe tłuszcze.
Dlaczego mleko jest potrzebne?
Mamy i babcie od zawsze przypominały najmłodszym o niezbędnej ilości białego napoju w diecie. Pij mleko, będziesz wielki - mawiały nie tylko one, ale i kampania społeczna starająca się zwiększać świadomość jego zalet.
Mleko dostarcza białek niezbędnych do prawidłowego rozwoju organizmu: budowy tkanek i komórek. Zawiera wapń wpływający na prawidłowy rozwój kośćca i chroniący przed osteoporozą. To również źródło witaminy D, potrzebnej do rozwoju kości i zębów, witaminy A, która wspomaga wzrok i wygląd skóry oraz witamin z grupy B. Znajdziemy tu potas działający korzystnie na układ nerwowo-mięśniowy, magnez regulujący działanie układu nerwowego oraz fosfor, który pomaga w odbudowie komórek. Nie każdy jednak może pić mleko. Alternatywą stają się wówczas wersje roślinne.
Niewątpliwą i główną zaletą mleka pochodzenia roślinnego jest zawartość i jakość tłuszczów nienasyconych, znacznie lepszych od tych zawartych w krowim. Mleko roślinne nie ma cholesterolu ani laktozy, na którą tak wiele osób jest uczulonych.
Mleko sojowe
To najlepszy wybór wśród produktów roślinnych. Jest najbardziej odżywcze, znajdziemy tu witaminy z grupy B, a zawarte w nim białka są najlepszej jakości. Jest niezwykle korzystne dla kobiet w ciąży - wpływa korzystnie na rozwój płodu, ponieważ dostarcza sporych ilości kwasu foliowego. Mleka sojowego nie powinno się jednak podawać dzieciom, które nie ukończyły dwóch lat. Soja bywa bowiem silnym alergenem.
Mleko ryżowe
W porównaniu z innymi rodzajami mleka zawiera najmniej wapnia i białek. Ma delikatny smak, może wydawać się nieco mdłe, dlatego proponuje się je raczej jako podstawę do przygotowywania dla dziecka deserów niż jako napój. Nie zawiera glutenu, dlatego sprawdzi się idealnie u dzieci uczulonych na ten składnik. Jest bogate w tryptofan i witaminy z grupy B. Sugeruje się, by ten produkt podawać maluchom od 10 miesiąca życia.
Komentarze
Wyświetlono: 1 - 5 z 5.
Artykuł dla hipsterskich rodzicow , tak mleko krowie moze uczulac ale roslinne też i to równie mocno ....
Dwa mleko roslinne zawieraja mniej cholesterolu , tak ale to dla dzieci ponizej 3 roku zycia nie jest dobre bo cholesterol jest jednym z budulcow mózgu ktory się tak szybko kształtuje i rośnie w tym wieku , dlatego dzieci powinny spoożywac pełnotluste rzeczy jak mleko minimum 3,2% , prawdziwe masło czy smietane .....
ps. wpsomnienie o tym że mleko ryżowe jest bezglutenowe to jak wyważenie otwartych drzwi , od kiedy w mleku jakimkolwiek jest gluten ?
Roslinko, ale tu chodzi raczej o dzieci ze skazą białkowa , ktore mleka pić nie mogą.
A malutkie dzieci ze skazą białkowa ( te do roku) powinny pić preparaty mlekozastepcze, a nie mleko roslinne.