Swietne!
 
						
					
				10 prostych zasad, które pozwolą ochronić Twojego maluszka przed alergią pokarmową.
	1. Karmienie piersią 
	O ile to możliwe do 6. miesiąca życia karm dziecko wyłącznie piersią i utrzymaj karmienia piersią do końca 1. roku życia. Jeśli jest to niemożliwe - stosuj mleka HipoAlergiczne (HA).
	2. Dieta uzupełniająca dopiero po 6. miesiącu życia 
	Są to produkty, które niemowlę otrzymuje oprócz mleka. U dzieci zagrożonych wystąpieniem alergii, produkty te należy dobierać szczególnie ostrożnie.
	3. Nowe produkty - tak, ale wprowadzane z rozwagą
	Wprowadzaj je pojedynczo, początkowo w małych ilościach: 3–4 łyżeczki. Najlepiej wprowadzać jeden produkt co 7-10 dni, uważnie obserwując reakcję organizmu dziecka.
	4. Zwróć uwagę na kaszki i kleiki zbożowe 
	Podawaj dziecku produkty zbożowe bezglutenowe (ryż, kukurydza) oraz niewielkie ilości glutenu (kasza manna). Stosuj kaszki i kleiki bezmleczne lub na mleku hipoalergicznym
	5. Tylko produkty niealergizujące 
	Zaliczamy do nich: jabłka, porzeczki, dynię, jagody, morele, marchew, ziemniaki, buraki, por, cebulę,  kalarepę, brokuły, kalafior, fasolkę szparagową i zielony groszek.
	6. Unikaj alergenów 
	Przynajmniej do końca 1. roku życia nie podawaj następujących pokarmów: mleko krowie i przetwory mleczne, cielęcina i wołowina, jajka kurze, owoce cytrusowe, banany, truskawki, poziomki, pomidory, seler, pietruszka, a także orzechy, czekolada i miód.
	7. Tylko sprawdzone owoce i warzywa 
	Warzywa pochodzące z niesprawdzonego źródła, takie jak marchewka, czy buraki mogą okazać się szkodliwe, ze względu na pozostałości nawozów sztucznych i zawartość metali ciężkich.
	8. Mięso - tak, ale jakie? 
	Od 6.-7. miesiąca życia możesz podawać mięsa drobiowe, z królika lub jagnięcinę. Od końca 1. roku życia podawaj wieprzowinę, wołowinę i cielęcinę. Ryby, w bardzo niewielkich ilościach możesz podawać od ok. 7.-8. miesiąca życia.
	9. A co z jajkiem? 
	Żółtka jaja kurzego dodawaj do zupki w 7.-8. miesiącu, natomiast białko od końca 11.-12. miesiąca życia dziecka.
10. Tłuszcze – najlepiej roślinne. Codzienne posiłki dla dziecka przygotowuj z wykorzystaniem tłuszczów roślinnych (oliwa z oliwek, olej rzepakowy lub słonecznikowy) jako dodatek do zupy, drugiego dania i jarzyn. Unikaj podawania masła.
Swietne!
a ja sie z tym nie za bardzo zgadzam , poza tym dla dzieci najzdrowsze jest maslo ( prawdziwe , nie margaryny czy oleje ) a co do alergii to nie istnieje cos takiego jak produkty "niealergizujace "bo rownie dobrze twoje dziecko moze mieć alergie na marchwewke czy jablko ,
pomysl tylko czy nasze matki i babki stosowały sie do jakichkolwiek zasad i norm zywieniowych ? Raczej nie za bradzo .
ps , moj maluch jadl każdą "zabroniona " rzecz z wyżej wyminionych przed ukoczeniem 12 miesiaca zycia , i nie ma aletgii ;)
bardzo fajny poradnik, masz plusika:)
 
		 
	
