Lśniące deserki czekoladowe
madinek|Ciasto:
100g gorzkiej czekolady o zawartości min. 70% miazgi kakaowej
100 g miękkiego masła
200 g cukru
4 jajka
50 g mąki
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
POLEWA
150 g gorzkiej czekolady o zawartości min. 70% miazgi kakaowej
45 g masła
2 batoniki Crunchie lub podobne z kruchym nadzieniem karmelowym (40g) połamane na kawałki
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Połam czekoladę na kawałki i stop w misce razem z masłem w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej. Kiedy się rozpuści, postaw miskę na zimnej powierzchni, żeby przestygła.
Ubij jajka z cukrem na gęstą jasnożółtą piankę, a następnie delikatnie wymieszaj z mąką, sodą i solą.
Połącz masę jajeczną z roztopioną czekoladą, rozłóż do ośmiu kokilek i piecz 25 minut.
W tym czasie przygotuj polewę. Rozpuść czekoladę z masłem w mikrofalówce albo kąpieli wodnej, intensywnie wymieszaj trzepaczką, aż polewa zrobi się gładka i błyszcząca, a następnie nałóż ją na upieczone deserki.
Posyp porcje pokruszonymi batonikami.
Z podanych składników wyszło tyle ciasta, że starczyło spokojnie aż na 16 kokilek. Moje deserki mocno wyrosły w pieczeniu.
Zamiast Crunchy możecie użyć Twixa.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".
Samcznego.