• żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
madinek

Lśniące deserki czekoladowe

madinek|
vote-up

Dobra porada

Słaba porada

vote-down

Ciasto:

100g gorzkiej czekolady o zawartości min. 70% miazgi kakaowej

100 g miękkiego masła

200 g cukru

4 jajka

50 g mąki

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

 

POLEWA

150 g gorzkiej czekolady o zawartości min. 70% miazgi kakaowej

45 g masła

2 batoniki Crunchie lub podobne z kruchym nadzieniem karmelowym (40g) połamane na kawałki

 

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Połam czekoladę na kawałki i stop w misce razem z masłem w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej. Kiedy się rozpuści, postaw miskę na zimnej powierzchni, żeby przestygła.
Ubij jajka z cukrem na gęstą jasnożółtą piankę, a następnie delikatnie wymieszaj z mąką, sodą i solą.
Połącz masę jajeczną z roztopioną czekoladą, rozłóż do ośmiu kokilek i piecz 25 minut.
W tym czasie przygotuj polewę. Rozpuść czekoladę z masłem w mikrofalówce albo kąpieli wodnej, intensywnie wymieszaj trzepaczką, aż polewa zrobi się gładka i błyszcząca, a następnie nałóż ją na upieczone deserki.
Posyp porcje pokruszonymi batonikami.

Z podanych składników wyszło tyle ciasta, że starczyło spokojnie aż na 16 kokilek. Moje deserki mocno wyrosły w pieczeniu.

Zamiast Crunchy możecie użyć Twixa.

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo".

Samcznego.

Komentarze

Brak komentarzy