Wygląda pysznie. Ja właśnie wyjełam szarlotkę z piekarnika a szukałam przespiu i dopiero teraz zobaczyłam Twój.

Nie jestem zbytnio fanką ciast z jabłkami, jednak to jest warte zrobienia i polecenia :)
Składniki
Ciasto :
- 40 dkg mąki
- 10 dkg cukru
- 15 dkg masła
- 3 łyżki smalcu
- jajko
- 15 g proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
Nadzienie :
- 1 kg kwaskowatych jabłek
- 20 dkg cukru
- cynamon
- żółtko
Przygotowanie
Ciasto : masło i smalec posiekaj z mąką. Jajko ubij z cukrami. Dodaj do mąki, wsyp proszek. Zagnieć. 2/3 ciasta rozwałkuj, wylep tortownicę o śr. 26 cm. Piecz 20 min w 190 st.
Nadzienie : jabłka obierz, pokrój (ja kroiłam w takie a'la talarki). Podduś z cukrem, posyp cynamonem. Wyłóż na podpieczony spód. Pozostałe ciasto rozwałkuj, wytnij paski, ułóż na cieście. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz 20 min w tej samej temeraturze.
Gotowe !
Smacznego !
PS. Ja jabłek miałam więcej, dałam "na oko" :P
Wygląda pysznie. Ja właśnie wyjełam szarlotkę z piekarnika a szukałam przespiu i dopiero teraz zobaczyłam Twój.
Ja zawsze robię klasyczną szarlotkę na kruchym cieście. Tylko zazwyczaj daję więcej jabłuszek niż jest w przepisie.