moja ulubiona na kruchym cieśnie i pod kruszonką :
CIASTO :
1/2 szklanki cukru
3 szklanki mąki
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 kostka margaryny
1 opakowanie cukru waniliowego
MASA JABŁKOWA :
1 kg. twardych jabłek
płaska łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru
PIANA :
1 szklanka cukru pudru
5 białek
WYKONANIE:
ciasto zagnieść z w/w składników na jednolitą gładką masę, podzielić na cztery części i dać do lodówki
blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą
jedną cześć równomiernie wyłożyć na dnie blachy, drugą na bokach
jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach - następnie włożyć do dużej miski i wymieszać z cynamonem i cukrem
jabłka wyłożyć na cienką warstwę ciasta i wyrównać
pianę z białek ubić na sztywno - pod koniec ubijania dodać cukier puder i jeszcze chwilę miksować, ale uważać żeby piana nie opadła
na warstwę jabłek zetrzeć na tarce na grubych oczkach warstwę ciasta - pokryć nią całość jabłek
na warstwę ciasta dać ubitą pianę, pokryć całość
na warstwę piany zetrzeć resztę ciasta na tarce na grubych oczkach, pokryć całość
Piec w temperaturze 170 stopi 90 minut.
robię tak samo i jest pyszny.
CIASTO :
1/2 szklanki cukru
3 szklanki mąki
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 kostka margaryny
1 opakowanie cukru waniliowego
MASA JABŁKOWA :
1 kg. twardych jabłek
płaska łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru
PIANA :
1 szklanka cukru pudru
5 białek
WYKONANIE:
ciasto zagnieść z w/w składników na jednolitą gładką masę, podzielić na cztery części i dać do lodówki
blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą
jedną cześć równomiernie wyłożyć na dnie blachy, drugą na bokach
jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach - następnie włożyć do dużej miski i wymieszać z cynamonem i cukrem
jabłka wyłożyć na cienką warstwę ciasta i wyrównać
pianę z białek ubić na sztywno - pod koniec ubijania dodać cukier puder i jeszcze chwilę miksować, ale uważać żeby piana nie opadła
na warstwę jabłek zetrzeć na tarce na grubych oczkach warstwę ciasta - pokryć nią całość jabłek
na warstwę ciasta dać ubitą pianę, pokryć całość
na warstwę piany zetrzeć resztę ciasta na tarce na grubych oczkach, pokryć całość
Piec w temperaturze 170 stopi 90 minut.