* pół piersi z kurczaka
* udo z kurczaka (bez skóry)
* duża marchewka
* pietruszka
* kawałek selera
* pół cebuli
* dwie łyżki mrożonego zielonego groszku
* pół kostki rosołowej
* łyżeczka maizeny
* sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy
Mięso włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody, zagotować, odszumować. Dodać kostkę rosołową, przyprawy i warzywa (oprócz groszku, który dodajemy po około 20 minutach). Wszystko ugotować do miękkości, wyjąć z bulionu. Mięso pokroić w drobną kostkę, marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a cebuli się pozbyć (przynajmniej ja tak robię, bo nie lubię gotowanej). Przełożyć do bulionu, jeśli płynu jest za dużo to pogotować chwilę bez przykrycia i zredukować. Łyżeczkę maizeny rozprowadzić w odrobinie zimnej wody, zagęścić sos, całość gotować jeszcze przez 2-3 minutki.
o dzieki wielkie chyba o ten przepis mi chodziło , powiedz mi tylko czym zageszczasz sos ? sama woda z mąka czy cos innego ?
* udo z kurczaka (bez skóry)
* duża marchewka
* pietruszka
* kawałek selera
* pół cebuli
* dwie łyżki mrożonego zielonego groszku
* pół kostki rosołowej
* łyżeczka maizeny
* sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy
Mięso włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody, zagotować, odszumować. Dodać kostkę rosołową, przyprawy i warzywa (oprócz groszku, który dodajemy po około 20 minutach). Wszystko ugotować do miękkości, wyjąć z bulionu. Mięso pokroić w drobną kostkę, marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a cebuli się pozbyć (przynajmniej ja tak robię, bo nie lubię gotowanej). Przełożyć do bulionu, jeśli płynu jest za dużo to pogotować chwilę bez przykrycia i zredukować. Łyżeczkę maizeny rozprowadzić w odrobinie zimnej wody, zagęścić sos, całość gotować jeszcze przez 2-3 minutki.