Składniki: 2 jajka, 80 g boczku wędzonego, 1 ugotowany ziemniak, 1 mała cebulka, 1 pomidor, pół małosolnego ogórka, 1 łyżka mleka, 1 łyżeczka masła lub oleju, sól, pieprz.
Przygotowanie: Ziemniaka kroimy w plastry, sparzonego pomidora obieramy i kroimy z ogórkiem w kostkę, wędzonkę w paseczki. Cebulę obieramy i drobno siekamy, jaja roztrzepujemy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ziemniaka, pomidora, ogórka, cebulę oraz wędzonkę. Rozgrzewamy tłuszcz i wlewamy masę jajeczną na patelnię. Smażymy tak, żeby spód się zarumienił. Podnosimy brzegi, żeby płynna masa spływała pod spód. Czekamy, aż wierzch się trochę zetnie. Składamy na pół. Podajemy posypując omlet posiekaną zieleniną
Jest to przepis biedronkowy :) ale sprawdzony i smaczny ;)