Składniki na spód:
1¾szklanki
pokruszonych
ciastek digestive
1/3 szklanki
rozpuszczonego
masła
Składniki na spód
wymieszać, wcisnąć w
dno formy (tortownicy) o
średnicy 23 cm. Podpiec w temperaturze 175ºC przez 6 minut.
Składniki na masę orzechową:
2/3 szklanki golden syrupu
1/3 szklanki roztopionego masła
1 łyżka ciemnego brązowego cukru
2 jaja
1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub innych)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki wymieszać, podgrzać, gotować 8 - 10 minut do
zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylać na podpieczony spód i odstawić na
bok.
Składniki na masę serową:
750 g sera śmietankowego (używam zmielonego już twarożku
'President')
1 szklanka brązowego cukru
2 łyżki mąki
4 jajka
2/3 szklanki kremówki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Twarożek ubić, dodawać stopniowo cukier, mąkę, jajka wbijać po
jednym i dalej miksować. Na koncu wlać kremówkę i ekstrakt z wanilii,
zmiksować. Masę serową wylać na masę orzechową.
Piec 1 godzinę w temperaturze 175ºC. Wystudzić i trzymać w lodówce
minimum 4 h przed podaniem.
Ciasto Stefania
Składniki:
litr mleka
szklanka cukru
kostka margaryny
szklanka kaszy manny
2 łyżki kakao
Torebka cukru waniliowego
Wiórki kokosowe
5 paczek herbatników (może być więcej w zależności od foremki)
Polewa: [ja daję gotową]
Pół kostki margaryny
Pół szklanki cukru pudru
2-3 łyżki kakao
2 łyżki gorącej wody
Mleko, margarynę i cukier zagotować. Następnie po trochu wsypywać kaszę, cały czas mieszając!!!. Gdy zgęstnieje, wsypać kakao. Blachę wyłożyć herbatnikami, wylać na nie gorącą masę. Na wierzchu ułożyć (lekko uciskając) herbatniki. Polać polewą i posypać wiórkami.
Polewa: Margarynę rozpuścić, zdjąć z ognia i wsypać cukier, kakao, wlać gorącą wodę i mieszać, aż polewa zgęstnieje.
Polecam ciasto Stefania !!! naprawdę pyszne, wg mojego męża najlepsze ciasto jakie jadł ;)