Smaczne ciacho! ciekawska |
2012-09-16 03:46
|
vote-up

Dobre pytanie

Słabe pytanie

Szczegóły
vote-down

Kobitki, potrzebuje przepis na jakies smaczne ciacho, ktöre idzie przewiezc samochodem i sie nie rozpusci ,;-)) (droga niecale 100km.)
Lodöwke samochodowä mam, ale musialabym wsadzic tortownice czy blache bokiem zeby sie zmiescilo, takze odpada.
Jedziemy do baaardzo dobrych najomych w odwiedki, a ze oni zaraz by skakali do sklepu po ciasta,owoce itd. (sä ludzmi, ktörzy gosci goszczä dosc bogato-taki ich zwyczaj)wiec wole przywiezc cos swojego, zeby nie robic klopotu ,;-))
Nie chodzi mi o ciasto typu szarlotka, bo to wydaje mi sie jakos zbyt banalne i zbyt proste- a chce sie troche wysilic.

Macie jakies pomysly ?

TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!

5

Odpowiedzi

(2012-09-16 07:35:37) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
baksia1984
Sernik orzechowy
Składniki na spód:
1¾szklanki
pokruszonych
ciastek digestive
1/3 szklanki
rozpuszczonego
masła
Składniki na spód
wymieszać, wcisnąć w
dno formy (tortownicy) o
średnicy 23 cm. Podpiec w temperaturze 175ºC przez 6 minut.
Składniki na masę orzechową:
2/3 szklanki golden syrupu
1/3 szklanki roztopionego masła
1 łyżka ciemnego brązowego cukru
2 jaja
1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub innych)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki wymieszać, podgrzać, gotować 8 - 10 minut do
zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylać na podpieczony spód i odstawić na
bok.
Składniki na masę serową:
750 g sera śmietankowego (używam zmielonego już twarożku
'President')
1 szklanka brązowego cukru
2 łyżki mąki
4 jajka
2/3 szklanki kremówki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Twarożek ubić, dodawać stopniowo cukier, mąkę, jajka wbijać po
jednym i dalej miksować. Na koncu wlać kremówkę i ekstrakt z wanilii,
zmiksować. Masę serową wylać na masę orzechową.
Piec 1 godzinę w temperaturze 175ºC. Wystudzić i trzymać w lodówce
minimum 4 h przed podaniem.


Ciasto Stefania

Składniki:
litr mleka
szklanka cukru
kostka margaryny
szklanka kaszy manny
2 łyżki kakao
Torebka cukru waniliowego
Wiórki kokosowe
5 paczek herbatników (może być więcej w zależności od foremki)

Polewa: [ja daję gotową]
Pół kostki margaryny
Pół szklanki cukru pudru
2-3 łyżki kakao
2 łyżki gorącej wody


Mleko, margarynę i cukier zagotować. Następnie po trochu wsypywać kaszę, cały czas mieszając!!!. Gdy zgęstnieje, wsypać kakao. Blachę wyłożyć herbatnikami, wylać na nie gorącą masę. Na wierzchu ułożyć (lekko uciskając) herbatniki. Polać polewą i posypać wiórkami.

Polewa: Margarynę rozpuścić, zdjąć z ognia i wsypać cukier, kakao, wlać gorącą wodę i mieszać, aż polewa zgęstnieje.


Polecam ciasto Stefania !!! naprawdę pyszne, wg mojego męża najlepsze ciasto jakie jadł ;)
(2012-09-16 07:39:48) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
migrena
Pierwsze chciałam napisać szarlotkę :P a może taką szarlotkę z budyniem jak ja kiedyś w poradniku podawałam?

Na ciachach się nie znam, generalnie jak bogato to jakiegoś pijanego izydora czy ambasadora. Ale to z masą więc odpada.

A może coś tego typu? Nie próbowałam, ale kusi bo lubię banany :P --> http://kuchnia-polska.net/bananowiec-iii,24

Albo coś takiego? --> http://kuchnia-polska.net/brzoskwiniowa-rolada,24

jak tak szukam to smaki mi przychodzą :P idę zrobić omleta :)
(2012-09-16 12:31:18) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
migrena
Zrób szachownicę. Ciasto przepyszne, proste w przygotowaniu, ale musisz zrobic tak, żeby min. 12h przelezało w lodówce. Potrzebujesz:

Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka maki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Następnie:
2 puszki mandarynek/brzoskwiń
2 szklanki soku pomarańczowego
2 budynie waniliowe
2 opakowania herbatników zwykłych (Petitki)
2 opakowania herbatników w czekoladzie (musza być tego samego wymiaru co zwykle!!!)
4 opakowania smietan-fix
1/2 litra smietanki kremówki do deserow (30% lub 36%-najlepsza)
3 łyżki cukru pudru

Biszkopt upiec w dużej prostokątnej formie, ostudzić, zdjąć gorną skorkę lub podrapac widelcem, nasączyć (woda+sok z cytryny+cukier). Na biszkopcie ułożyć odsączona manadarynki lub brzoskiwnie. Z soku od manadrynek/brzoskwiń i 2 szklanek soku pomarańczowego ugotować budyń (sok z mandarynek i 1.5 szklanki soku pomarańczowego zagotować, w 0,5 szkl. soku pomaranczowego rozpuscic 2 budynie, wlać na gotujacy sok i mieszać). Gorący budyń wlac na ciasto z wylozonymi owocami. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i smietan-fixami, wylozyć na budyń (nie może być całkiem gorący-letni tak).Na wierzchu wykladać herbatniki w szachownicę.Najlepsze na 2 dzien gdy herbatniki przejda kremem i zmiekną- latwo sie wtedy kroi i prosto wydzieli sie porcje.

Efekt piorunujacy a ciasto naprawdę rewelacyjne. Musisz pamiętać i zwrocic uwage na to zeby herbatniki nie były połamane bo wtedy nic nie zrobisz. Najlepiej kupic wiecej paczek ciastek-sa tanie wiec nie ma problemu. SMACZNEGO
Ciekawy przepis :)
(2012-09-17 17:53:42) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ciekawska
Zrób szachownicę. Ciasto przepyszne, proste w przygotowaniu, ale musisz zrobic tak, żeby min. 12h przelezało w lodówce. Potrzebujesz:

Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka maki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Następnie:
2 puszki mandarynek/brzoskwiń
2 szklanki soku pomarańczowego
2 budynie waniliowe
2 opakowania herbatników zwykłych (Petitki)
2 opakowania herbatników w czekoladzie (musza być tego samego wymiaru co zwykle!!!)
4 opakowania smietan-fix
1/2 litra smietanki kremówki do deserow (30% lub 36%-najlepsza)
3 łyżki cukru pudru

Biszkopt upiec w dużej prostokątnej formie, ostudzić, zdjąć gorną skorkę lub podrapac widelcem, nasączyć (woda+sok z cytryny+cukier). Na biszkopcie ułożyć odsączona manadarynki lub brzoskiwnie. Z soku od manadrynek/brzoskwiń i 2 szklanek soku pomarańczowego ugotować budyń (sok z mandarynek i 1.5 szklanki soku pomarańczowego zagotować, w 0,5 szkl. soku pomaranczowego rozpuscic 2 budynie, wlać na gotujacy sok i mieszać). Gorący budyń wlac na ciasto z wylozonymi owocami. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i smietan-fixami, wylozyć na budyń (nie może być całkiem gorący-letni tak).Na wierzchu wykladać herbatniki w szachownicę.Najlepsze na 2 dzien gdy herbatniki przejda kremem i zmiekną- latwo sie wtedy kroi i prosto wydzieli sie porcje.

Efekt piorunujacy a ciasto naprawdę rewelacyjne. Musisz pamiętać i zwrocic uwage na to zeby herbatniki nie były połamane bo wtedy nic nie zrobisz. Najlepiej kupic wiecej paczek ciastek-sa tanie wiec nie ma problemu. SMACZNEGO
a masz jakis link do tego ciacha ? :)
tzn. chociazby jakäs fote jak wygläda. Przyznam sie, ze latwiej mi sie cos robi jak widze jak ma to wyglädac ,;-))

Podobne pytania