Wprowadzanie glutenu do diety. katrina91 |
2014-03-28 12:19
|
vote-up

Dobre pytanie

Słabe pytanie

Szczegóły
vote-down

Wiem, że pewnie to pytanie padło już milion razy, ale potrzebuję łopatologicznej odpowiedzi, takiej krok po kroku.
Córcia jest na mm, jednorazowa porcja to 150 ml.
Mąż ostatnio zakupił mleczną kaszkę manną Bobovity, a mama jakieś deserki z biszkoptem...
Ile łyżek/łyżeczek tej kaszki manny dodać do 150 ml mleka przy początkach wprowadzania glutenu? I jak dalej stopniowo zwiększać? A może można zacząć wprowadzać gluten do diety Malutkiej przy "pomocy" deserku? Jeśli tak to w jakich ilościach? Przejrzałam już miliardy stron na ten temat i przyznam, że mam mętlik w głowie...

TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!

5

Odpowiedzi

(2014-03-28 12:21:10) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mamakacpram
Ja nie wprowadzałam glutenu przez kaszkę manną, tylko gdy robiłam Kacprowi banana to dodałam do niego pół biszkopta, po dwóch dniach cały no i potem jadł co tylko chciał z glutenem ;p
(2014-03-28 12:32:09) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
roslina28
ja dawałam po pol łyzeczki kaszy manny do zupki ( gotowalam manne razem z zupka ) , potem dwalam jakiesgos biszkopta , pietke chlebka do gryzienia i poszło ;)
(2014-03-29 00:38:09) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
arletka1991
Skopiuję ci moją wcześniejszą wypowiedź :
Gluten wprowadza się stopniowo i powinno się robic taką ekspozycję przez 2 miesięce.
Możesz kupic :
http://www.dziecko.nestle.pl/produkty/kaszki/ctl/product/mid/1290/productid/286.aspx
i dawac dziecku tak z 1 dużą łyżkę dziennie,
możesz kupowac:
http://www.gerber.pl/produkty/deserki/ctl/product/mid/1576/productid/70.aspx
i to jeśli dziekco ma już wprowadzone te pojedyncze składniki:
http://hipp.pl/produkty-hipp-sa-idealnie-dopasowane-do-potrzeb-niemowlat-na-kazdym-etapie-rozwoju/produkty/zupki-po-5-m-cu-21/

albo tu niektóre produkty - z tym, że według mnie te to tak po 7 miesiacu ;) (te ze zbożami, kaszką manną, biszkoptami mają gluten [ryżowa nie ma]):
http://hipp.pl/produkty-hipp-sa-idealnie-dopasowane-do-potrzeb-niemowlat-na-kazdym-etapie-rozwoju/produkty/przysmaki-na-dobranoc-35/
http://hipp.pl/produkty-hipp-sa-idealnie-dopasowane-do-potrzeb-niemowlat-na-kazdym-etapie-rozwoju/produkty/owoce-zboza-28/

albo gotując zwykłą kaszkę manną na wodzie, odcedzając i dodając łyżeczkę ugotowanej kaszki do dowolnego deseku, obiadku lub mleka modyfikowanego ;)
można też rozpuścic w mleku biszkopta ;)

..i możesz naprzemiennie - raz zwykła kaszka manna w dowolnym jedzonku, raz gotowy produkt :) Ważne, żeby dziecko w miarę codzinnie dostawałao porcję glutenu.
Po 2 miesiesiacach, jesli wszystko jest ok, to dziecko juz moze jesc duze ilosci glutenu ;)

Podobne pytania