2014-03-28 12:19
|
Wiem, że pewnie to pytanie padło już milion razy, ale potrzebuję łopatologicznej odpowiedzi, takiej krok po kroku.
Córcia jest na mm, jednorazowa porcja to 150 ml.
Mąż ostatnio zakupił mleczną kaszkę manną Bobovity, a mama jakieś deserki z biszkoptem...
Ile łyżek/łyżeczek tej kaszki manny dodać do 150 ml mleka przy początkach wprowadzania glutenu? I jak dalej stopniowo zwiększać? A może można zacząć wprowadzać gluten do diety Malutkiej przy "pomocy" deserku? Jeśli tak to w jakich ilościach? Przejrzałam już miliardy stron na ten temat i przyznam, że mam mętlik w głowie...
TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!
Odpowiedzi
Gluten wprowadza się stopniowo i powinno się robic taką ekspozycję przez 2 miesięce.
Możesz kupic :
http://www.dziecko.nestle.pl/produkty/kaszki/ctl/product/mid/1290/productid/286.aspx
i dawac dziecku tak z 1 dużą łyżkę dziennie,
możesz kupowac:
http://www.gerber.pl/produkty/deserki/ctl/product/mid/1576/productid/70.aspx
i to jeśli dziekco ma już wprowadzone te pojedyncze składniki:
http://hipp.pl/produkty-hipp-sa-idealnie-dopasowane-do-potrzeb-niemowlat-na-kazdym-etapie-rozwoju/produkty/zupki-po-5-m-cu-21/
albo tu niektóre produkty - z tym, że według mnie te to tak po 7 miesiacu ;) (te ze zbożami, kaszką manną, biszkoptami mają gluten [ryżowa nie ma]):
http://hipp.pl/produkty-hipp-sa-idealnie-dopasowane-do-potrzeb-niemowlat-na-kazdym-etapie-rozwoju/produkty/przysmaki-na-dobranoc-35/
http://hipp.pl/produkty-hipp-sa-idealnie-dopasowane-do-potrzeb-niemowlat-na-kazdym-etapie-rozwoju/produkty/owoce-zboza-28/
albo gotując zwykłą kaszkę manną na wodzie, odcedzając i dodając łyżeczkę ugotowanej kaszki do dowolnego deseku, obiadku lub mleka modyfikowanego ;)
można też rozpuścic w mleku biszkopta ;)
..i możesz naprzemiennie - raz zwykła kaszka manna w dowolnym jedzonku, raz gotowy produkt :) Ważne, żeby dziecko w miarę codzinnie dostawałao porcję glutenu.
Po 2 miesiesiacach, jesli wszystko jest ok, to dziecko juz moze jesc duze ilosci glutenu ;)