Odpowiedzi
-1 kg jabłek
- 4 szklanki mąki
- 1 kostka masła lub margaryny
- 4 jajka
- 20 dag cukru
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder i cynamon do posypania
sposób przygotowania:
Ten przepis wymaga wcześniejszego podpieczenia placka. Ale po kolei. Mąkę i masło przesiekać, rozestrzeć grudki palcami. Dodać cukier wanilinowy, żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto na jabłecznik. Połowę wyłożyć na posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze. Podpiec. Na placek zetrzeć jabłka na tarce z dużymi oczkami. Posypać cukrem i cynamonem. Następnie ubić pianę z białek, stopniowo dodając 20 dag cukru. Wyłożyć na ciasto. Na wierzchu ułożyć wycięte paski z pozostałego ciasta, tworząc kratkę. Można też pokryć ciasto kruszonką. Jabłecznik piec do zarumienienia, ok. 40 minut w temp. ok 160 st. C. Jabłecznik gotowy! Wystarczy oprószyć cukrem pudrem.
prosty i pyszny. mój ulubiony. często go robię i zawsze się udaje. możesz też go zrobiś na białym biszkopcie zamiast kruchego ciasta.
Składniki
-1 kg jabłek
- 4 szklanki mąki
- 1 kostka masła lub margaryny
- 4 jajka
- 20 dag cukru
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder i cynamon do posypania
sposób przygotowania:
Ten przepis wymaga wcześniejszego podpieczenia placka. Ale po kolei. Mąkę i masło przesiekać, rozestrzeć grudki palcami. Dodać cukier wanilinowy, żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto na jabłecznik. Połowę wyłożyć na posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze. Podpiec. Na placek zetrzeć jabłka na tarce z dużymi oczkami. Posypać cukrem i cynamonem. Następnie ubić pianę z białek, stopniowo dodając 20 dag cukru. Wyłożyć na ciasto. Na wierzchu ułożyć wycięte paski z pozostałego ciasta, tworząc kratkę. Można też pokryć ciasto kruszonką. Jabłecznik piec do zarumienienia, ok. 40 minut w temp. ok 160 st. C. Jabłecznik gotowy! Wystarczy oprószyć cukrem pudrem.
prosty i pyszny. mój ulubiony. często go robię i zawsze się udaje. możesz też go zrobiś na białym biszkopcie zamiast kruchego ciasta.
ja robie podobnie , ale nie podpiekam placka od razu pieke calośc ,a starte jablka podsmazam w garnku z cynamonem i cukrem i to klade na placek , a na gore daje kruszonke :)
-1 kg jabłek
- 4 szklanki mąki
- 1 kostka masła lub margaryny
- 4 jajka
- 20 dag cukru
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder i cynamon do posypania
sposób przygotowania:
Ten przepis wymaga wcześniejszego podpieczenia placka. Ale po kolei. Mąkę i masło przesiekać, rozestrzeć grudki palcami. Dodać cukier wanilinowy, żółtka i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto na jabłecznik. Połowę wyłożyć na posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze. Podpiec. Na placek zetrzeć jabłka na tarce z dużymi oczkami. Posypać cukrem i cynamonem. Następnie ubić pianę z białek, stopniowo dodając 20 dag cukru. Wyłożyć na ciasto. Na wierzchu ułożyć wycięte paski z pozostałego ciasta, tworząc kratkę. Można też pokryć ciasto kruszonką. Jabłecznik piec do zarumienienia, ok. 40 minut w temp. ok 160 st. C. Jabłecznik gotowy! Wystarczy oprószyć cukrem pudrem.
prosty i pyszny. mój ulubiony. często go robię i zawsze się udaje. możesz też go zrobiś na białym biszkopcie zamiast kruchego ciasta.