2 szklanki ryżu
2 czerwone papryki
1 zielona papryka
1 duży por
słoik ogórków konserwowych
6 jajek
puszka kukurydzy
puszka groszku konserwowego
słoik majonezu
sól i pieprz do smaku
Ponad to :
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
Jajka ugotowac na twardo. Ryż ugotowac na sypko w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.Po ugotowniu odzedzic i obficie przelac wodą, przesypac do miski. Paprykę oczyścic z gniazd nasiennych i pokroic w kostkę. ogórki i jaja również pokroic w kostkę. Por oczyścic, przekroic wzdłóż na cwiartki, a następnie w cienkie paseczki. Kukurydze i groszek odcedzic, i dodac do ryżu razem z pokrojonymi warzywami i majonezem. Doprawic solą i pieprzem i dokładnie wymieszac. Smacznego.
lub
* 1/2 szklanka ryż,
* 1 szt marchew,
* 1 szt jajko,
* Sól,
* 3 łyżki ananas,
* 1/2 szt ogórek zielony,
* dymka,
* 4 łyżki majonez,
* koperek
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. Marchewkę ścieramy na tarce. Ogórka zielonego dobrze myjemy i cieniutko kroimy w pałeczki. Ananasa w kostce dodajemy do sałatki. Koperek ,dymkę myjemy osuszamy i siekamy. Jajko gotujemy na twardo. Składniki mieszamy z majonezem . Ozdabiamy jajkiem pokrojonym w ćwiartki.
te dwie robie bardzo czesto