- żelazo, by uniknąć anemii (np. szpinak, chude mięso wołowe, tuńczyk, suszone morele, wątróbka)
- błonnik, by uniknąć zaparć (np. brązowy ryż, orzechy, chleb razowy, rodzynki, suszone morele, groszek, pory)
- witaminę C, podnosi ona odporność i wzmacnia łożysko (np. kapusta włoska, papryka, kalafiory, cytrusy, pomidory). Ważne, by warzywa zielone jeść na surowo lub gotowane na parze (w wodzie tracą dużo tej witaminy)
- białko, zapotrzebowanie rośnie w ciąży (np. drób, chuda wołowina i baranina, ryby, jajka, jogurty, żółty ser oraz fistaszki ale w małych porcjach, bez soli i innych "dodatków", bo mogą powodować u Maluszka alergie)
- wapń, potrzebny do rowoju kości i zębów Malucha (np. biały chleb, ser półtłusty, chude mleko, twarożek, sardynki, orzechy)
- kwas fioliowy, niezbędny do nprawidłowego rozwoju układu nerwowego Dzidziusia (np. orzechy laskowe, brokuły, szpinak, chleb razowy)
Przepraszam, że tak się rozpisałam :) Wydaje mi się, że to wszystko co powinnać wiedzieć :) (Źródło: VADEMECUM Matka i Dziecko)