2013-03-09 09:58
|
Dziewczyny mam problem, bo o ile do niedzieli nie trafię na porodówkę, to mamy mieć gościa z celiakią. Czym mogę poczęstować taką osobę? Nie chodzi o jakieś nie wiadomo jakie dania ale, żeby coś na stole postawić i żeby innym gościom też smakowało.
TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!
Odpowiedzi
herbatę, w tym herbatki ziołowe, kakao naturalne, wodę mineralną;
produkty mleczne: mleko, maślankę, kefir, serwatkę, sery białe, fetę. Uwaga! Śmietana, jogurty, sery żółte (paczkowane), topione i homogenizowane mogą zawierać skrobię pszenną;
mięsa, ryby: świeże mięso, podroby, ryby, owoce morza, wędliny wysokogatunkowe (najbezpieczniejsze są wędliny suche — np. kiełbasa krakowska, kabanosy);
tłuszcze: masło, masło roślinne, margaryny, oleje, oliwę z oliwek, tran;
warzywa i owoce (bez ograniczeń). Uwaga! Mogą być one nabłyszczane specjalnymi preparatami zawierającymi gluten;
pieczywo, kasze, płatki: pieczywo i makarony bezglutenowe, makaron ryżowy i sojowy, kaszę kukurydzianą, jaglaną i gryczaną, kleik ryżowy, kukurydzę prażoną, chrupki czyste kukurydziane. Uwaga, jeśli płatki ryżowe i kukurydziane zawierają słód jęczmienny, są zabronione!
słodycze: cukier, miód, galaretki, budynie i kisiele na bazie mąki ziemniaczanej, orzechy, migdały, mak, sezam, dżemy i marmolady, czekoladę mleczną i gorzką twardą oraz niektóre nadziewane, landrynki, lizaki, dropsy bez dodatku słodu i skrobi, słodycze bezglutenowe;
inne: proszek do pieczenia bezglutenowy, soda oczyszczona, czysta żelatyna, drożdże, zioła i jednorodne przyprawy, ocet winny, ocet z jabłek, siemię lniane, czysty przecier pomidorowy, niektóre musztardy, majonez, jajka.
:)