No, chyba że byłyby to młode ziemniaczki, wtedy bym oskrobała tylko.
2012-03-08 14:59
|
glupie pytanie ale nie wiem jak to zrobic ze skorka czy bez? pokroilam w cwiartki surowe ziemniaczki i posypalam przyprawa,nie wiem czy dobrze zrobilam ze obralam.zawsze kupowalam gotowe cwiartki ale teraz mi sie do sklepu isc nie chcialo;p
TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!
Odpowiedzi
No, chyba że byłyby to młode ziemniaczki, wtedy bym oskrobała tylko.
Smacznego ;)
Ziemniaki obieram, myje i gotuje na wpółmiękkie, odlewam i odstawiam do wystygnięcia. Jak wystygną kroję w dowolne kawałki (ja lubie drobno, bo wtedy się bardziej przypiekają) i wyrzucam na blachę, lekko podlać olejem i wstawić do piekarnika. Nie patrzę na zegarek, robię na oko, aż są fajnie rumiane.
Polecam, pyszności.
Ja obieram, myje, kroję w ćwiartki i sypie przyprawami ( solą , papryką słodką i troche pieprzu cayenne. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika do ok. 220 ' C i piekę ok. 20-30 minut aż sie zarumienią i skórka sie zrobi chrupka . Nie używam do tego ani oleju ani masła.
smacznego :)
Mój sposób na pieczone ziemniaczki:
Ziemniaki obieram, myje i gotuje na wpółmiękkie, odlewam i odstawiam do wystygnięcia. Jak wystygną kroję w dowolne kawałki (ja lubie drobno, bo wtedy się bardziej przypiekają) i wyrzucam na blachę, lekko podlać olejem i wstawić do piekarnika. Nie patrzę na zegarek, robię na oko, aż są fajnie rumiane.
Polecam, pyszności.
Robie podobnie. Wazne jest rowniez dobre dobranie przypraw. Ziemniaki obieram, myje i gotuje na wpółmiękkie, odlewam i odstawiam do wystygnięcia. Jak wystygną kroję w dowolne kawałki (ja lubie drobno, bo wtedy się bardziej przypiekają) i wyrzucam na blachę, lekko podlać olejem i wstawić do piekarnika. Nie patrzę na zegarek, robię na oko, aż są fajnie rumiane.
Polecam, pyszności.
Mozna oproszyc lekko sola i ziolami lub papryka. Od soli skorka robi sie chrupiaca. Pieke w wysokiej temp