Chłodnik Litewski. Kto ma sprawdzony przepis? :) jakaatarzyna |
2013-07-29 09:59
|
vote-up

Dobre pytanie

Słabe pytanie

Szczegóły
vote-down

Dziś ciepły posiłek czyli gorący obiad może mnie zabić. :)

TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!

4

Odpowiedzi

(2013-07-29 10:28:21) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
marynia
wiesz ja zawsze robię na oko. kupuję ze 4 kefiry (te z zott zielone duże), do tego jakieś 2 jogurty naturalne, jak ktoś nie liczy się z wagą to może ze śmietaną (wtedy najlepszy jest:) ) do tego gotuję całe młode buraczki, ale nie dużo..jak są malutkie to ze 4,5 sztuk, jak duże to 2 starczą. Jak ostygną kroję w grubszą kostkę. Do tego ze 3,4 pomidory, ogórki zielone, rzodkiewkę...na kostkę wszystko. Potem doprawiam solą pieprzem i dużą ilośćią posiekanego szczypioru (lub koperku, lub tego i tego :) ) podaje z jajem na twardo pokrojonym na połowki. Nie dosypuję jaja do całości bo się kruszy i zaśmieca cały chłodnik :)
(2013-07-29 11:33:40) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
jakaatarzyna
szczypior mam i inne wymienione składniki, zabieram się do roboty dzięki :)
(2013-07-29 11:43:10) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
dorota1983
Gotujesz wywar na burakach i botwince( kroisz drobno buraczki w kostkę i botwinke-tak na dno dużego garnka,a wody tak żeby je przykrylo czyli 1/4 - 1/5 garnka - wodę lekko osol lub trochę wegety) Jak się ugotuja odstaw do wystygniecia i dodaj -z 6-7 jogurtów i 2 kefiry, szczypior-sporo, rzodkiewka,ogorki zielone,ogorki malosolne (koniecznie -bo smak wtedy jest 1000 razy lepszy), koperek -duza wiacha i dopraw do smaku solą, pisarzem - jest zajebisty naprawdę polecam!!
(2013-07-29 12:52:19) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
marynia
Gotujesz wywar na burakach i botwince( kroisz drobno buraczki w kostkę i botwinke-tak na dno dużego garnka,a wody tak żeby je przykrylo czyli 1/4 - 1/5 garnka - wodę lekko osol lub trochę wegety) Jak się ugotuja odstaw do wystygniecia i dodaj -z 6-7 jogurtów i 2 kefiry, szczypior-sporo, rzodkiewka,ogorki zielone,ogorki malosolne (koniecznie -bo smak wtedy jest 1000 razy lepszy), koperek -duza wiacha i dopraw do smaku solą, pisarzem - jest zajebisty naprawdę polecam!!
ooo zapomniałam o ogórach małosolnych też daję. choć przyznaję, że tą wodę z buraczków wywalam. już kilka kostek buraka nadaje tak intensywny kolor, ze z tym wywarem to pewnie strasznie ciemny wychodzi.

Podobne pytania