ale to tylko teoria, z praktyki nie wiem :)
2013-04-27 20:47 (edytowano 2013-04-27 20:48)
|
Kuźwa, no nie wiem jak zagotować pół łyżeczki. Ile dodać wody ? Bo rozumiem, że dziecko ma zjeść to pół łyżeczki (ale kaszy sypkiej, nie tej ugotowanej) ? Chcę to potem dodać do słoiczka. To jak mam to zrobić ?
TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!
Odpowiedzi
ale to tylko teoria, z praktyki nie wiem :)
Szczerze? Nie odmierzałam nigdy tych "ustawowych" 2-3 gram. Dawałam tak jak uważałam. Kiedyś przy 1 córze jak pediatra powiedziała o tych 2-3 gramach to zapytałam lekarki czy mam to na "ziarenka" przeliczać.
Ale jak to gotowałaś ? I potem z tej przygotowanej kaszy brałaś na oko ?
Ja gotowlam pol lyzeczki lub lyzeczke, w malym garnuszku z woda potem dolewalam do tego zimnej wody ( tak zeby byla odpowiednia temperatura) i robilam z tym mm. Ale sa jakies dania gotowe z glutenem, deserki itp. tak dla ulatwienia. Jesli ugotujesz z mala iloscia wody i dodasz do sloiczka to po prostu bedzie troche rzadsze.
Mam zamiar kupić te gotowe. Ale dostajemy bardzo często od siostry męża mnóstwo słoiczków i mam pełną półkę tych bezglutenowych, więc jakoś sobie muszę poradzić.
ja to robię po swojemu i bardzo prosto: biorę kaszę mannę blyskawiczną płaska łyzeczkę i wrzucam do gotujacej sie wody w garnuszku półlitrowym (jak dla mnie to niewazne ile wody). gotuję 2 min mieszając, a nastepnie nadstawiam sitko od herbaty(gęste) i przelewam zawartosc garnuszka przez sito. Na sitku zostaje sama kaszka manna. Woda odplywa jak jezdzisz łyzeczką po sitku:) kaszkę wrzucam do gotowej juz zupki. wystarczająco jasnoo????? :)
z milion łapek bym Ci dała, niestety nie mogę :PPięknie, łopatologicznie, w sam raz dla takiej ciemnej masy jak ja ! :D