Wiem że w owocach, niektórych jest wiele takich składników, ale może wiecie w jakich konkretnie produktach jest ich najwiecej, znaczy jakie sa najlepsze na rozwój płodu? dzieki za informacje :)
Dieta przyszłej mamy powinna być zrównoważona. Bardzo ważne jest by była bogata w substancje mineralne i błonnik, ponieważ podczas ciąży często występują zaparcia. Dlatego dietę należałoby wzbogacić w warzywa, zmienić pieczywo na ciemne. Sprawdzają się także otręby owsiane- dodane do jogurtu lub surówki (łagodniej działają jednak otręby przegotowane, dlatego warto np.użyć ich do zagęszczania zupy zamiast mąki). Istotna jest też zmiana przypraw i to nie tylko w ciąży. Gotowe mieszanki przypraw zawierają glutaminian sodu, który niekorzystnie wpływa na układ krążenia u matki i szkodzi dziecku. Zamiast nich lepiej użyć ziół. Sól można stosować, ale w bardzo ograniczonej ilości, ponieważ zatrzymuje wodę w organizmie i przez to powstają obrzęki nóg i opuchlizna. Przede wszystki musisz jeść dużo owoców i warzyw.