Co można zrobić z rzodkiewki? luthien |
2014-06-06 14:10
|
vote-up

Dobre pytanie

Słabe pytanie

Szczegóły
vote-down

Oprócz kanapek i sałatek?? Tyle tego posadziłam, a teraz nie mam co z tym zrobić...

TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!

3

Odpowiedzi

(2014-06-06 14:39:45) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
honia2
Możesz spokojnie dołożyć startą do mizerii :)
albo ja np dodaję do drugiego dania robię to tak :
biorę rzodkiewki 2 pęczki pół litra mleka, szklankę wody. Mleko gotuję wraz z wodą a jak zaczyna się gotować to wrzucam do niego umyte wcześniej rzodkiewki i gotuję 15-20 min. ( powinny być miększe, ale nadal zachowywać swoją chrupkość ) stracą wtedy kolor ale to nic. Następnie topię masełko i zasypuję bułką tartą ( tak jak czasami podaje się na kalafiora). Na ugotowane, wyciągnięte z mleka rzodkiewki polewam tą bułeczkę i są pyszne :) Smak troszkę zbliżony do gotowanych szparagów.:)
(2014-06-06 14:55:18) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
otoja666
Rzodkiewkowa zupa

Składniki:

1,5 l wywaru z warzyw,

2 pęczki rzodkiewek,

3-4 ziemniaki,

2 cebule,

2-3 łyżki oleju,

łyżka mąki,

natka pietruszki,

sól pieprz, majeranek, przyprawa do zup dla smaku.


Sposób przygotowania:

Rzodkiewki umyć, obciąć „ogonki" i listki i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wrzącym wywarem, ugotować. W połowie gotowania dodać rzodkiewki. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, podsmażyć, oprószyć mąką, zasmażyć lekko rumieniąc, połączyć z zupą, chwilę podgotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną pietruszką.
(2014-06-06 14:55:47) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
otoja666
„Jarzynka" z rzodkiewek

Składniki

4 pęczki rzodkiewek,

12 dkg masła,

2 łyżki cukru,

1 łyżka octu winnego,

sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Rzodkiewki po usunięciu listków i ogonków umyć. W rondelku rozpuścić masło, dodać rzodkiewki i dusić na małym ogniu, stale mieszając. Na końcu dodać sól i pieprz. Po 15 minutach dodać ocet, cukier i dusić jeszcze 8-10 minut. Smacznego!

Rzodkiewkowa potrawka z koperkiem

Składniki

4 pęczki rzodkiewek,

150 ml śmietany,

masło,

koperek,

sól.

Sposób przygotowania:

Rzodkiewki umyć, oczyścić, sparzyć wrzącą wodą, odcedzić, osączyć po czym podsmażyć na maśle.
Następnie polać doprawioną śmietaną wymieszaną z posiekanym koperkiem, dusić kilka minut i na koniec doprawić.

Rzodkiewki marynowane

Składniki:

1 kg rzodkiewek,

2 łyżki soli,

ocet winny,

pieprz gruboziarnisty,

imbir,

cukier.

Sposób przygotowania:

Rzodkiewki myjemy, dosyć gęsto nakłuwamy, przekładamy do miski i zalewamy wrzącą wodą. Po kilku minutach odcedzamy. Do garnka wlewamy szklankę wody, wsypujemy 1,5 łyżki pieprzu gruboziarnistego, 2 łyżki soli, 3 łyżki cukru, 2 łyzki imbiru zagotowujemy. Rzodkiewki ciasno układamy w słoikach, zalewamy nasza marynatą. Zagotowujemy.

Podobne pytania