2012-10-22 13:41
|
Mam dynię i stoi sobie na ozdobę ale może można coś zrobić z niej dobrego?
Może jakieś ciacho? Żeby mały też mógł zjeść?
TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!
Odpowiedzi
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/kurczak_z_dynia_pieczarkami/przepis.html
Druga opcja sprawdzona przez moją koleżankę:
Placki z dyni:
50 dag dyni (już obranej)
10 dag cebuli (1 średnia)
1 ząbek czosnku
2 jajka
½ szklanki mąki pszennej
imbir (mielony)
sól,
pieprz
Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w małą kosteczkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć.
Do miski przełożyć dynię, cebulę i czosnek. Dodać surowe jajka i mąkę pszenną. Przyprawić do smaku imbirem, solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką ciasto formując okrągłe placki (1 pełna łyżka ciasta na 1 placek). Z podanych składników wyjdzie około 15 sztuk placków.
Smacznego!:)
Jak zrobic mus:
Kroisz dynię w kostkę, wrzucasz od garnka, zalewasz małą ilością wody i gotujesz aż dynia zmięknie(w razie potrzeby podlewać wodą). Później miksujesz na papkę. Robisz zacierki (lub kupne), gotujesz na mleku. Na talerz i dodać dyni wg upodobania. Dosłodzić.
pycha!
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Składniki
1 kg mąki
25 dkg cukru
25 dkg tłuszczu (margaryna, masło i pół na pół z olejem)
7 dkg drożdży
olejek migdałowy
37 dkg dyni
1 szklanka mleka
Etapy przygotowania
Dojrzałą pomarańczową dynię obrać i rozgotować w 1 szklance mleka na gładką masę.
Drożdże rozrobić z niewielką ilością mleka z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i zostawić do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, cukier,olejek migdałowy, roztopiony tłuszcz, rozgotowaną dynię i dokładnie wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut.
Na wierzch można zrobić kruszonkę.