Edit: Jak mi się chce, to jeden biszkopt robię biały a drugi czekoladowy. Przekładam na zmianę, jasny i ciemny ;)
Odpowiedzi
Edit: Jak mi się chce, to jeden biszkopt robię biały a drugi czekoladowy. Przekładam na zmianę, jasny i ciemny ;)
Ubijam pianę z 4 białek, pod koniec dodaję 0,5 szkl. cukru, 1 cukier wanil. i żółtka. Potem wszystko mieszam łopatką z przesianą 1 szkl. mąki ziemniaczanej wraz z 2 łyżeczkami pr. do piecz.
piec 20-25 min./180\'C /mała tortownica
śmiało można przekroić na 3-4 części. przekładam dżemem, owocami (maliny najlepsze) i bitą śmietaną (1 kubek 30% z biedronki wystarcza)
i taki to oto mój torcik ;)
skladniki :
Biszkopt:
7 łyzek mokate cappuccino czekoladowego
7 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka maki tortowej
2 łyzeczki proszku do pieczenia
Masa czekoladowa :
500ml smietanki kremowki
30 dag czekolady gorzkiej lub mlecznej , zalezy co kto lubi .
Dzień wczesniej , wstawić śmietankę do garnka , postawić na małym ogniu , połamać czekoladę wrzucić do smietanki , mieszac czesto aby się nie przypaliło az czekolada się rozpuści .
Jak ostygnie wstawić do lodówki na minimum 12 godzin .
Biszkopt : oddzielić białka od żółtek .
Ubic białka , dodac cukier , dalej ubijając dodać żółtka , jeszcze chwilę poubijać , caly czas mieszajać dodać make i proszek do pieczenia oraz cappuccino czekoladowe . Wylac na blachę , piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni .
Gotowy biszkopt , podzielić na dwie części , przełożyc wczesniej ubitą smietanką , udekorować z wierzchu odrobiną bitej smietany , posypac kakao udekorować wedlug uznania , u mnie to byly platki migdałow .
ps . Oczywiście nasaczyc biszkopt , u mnie to była kawa z amaretto :)