2013-01-15 23:54
|
Nie jestem wegetarianką, zdarza mi się jeść mięso, ale generalnie za nim nie przepadam. Jeśli już to tylko pierś z kurczaka w kompozycji z warzywami, ostatnio zrobiłam roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem i fetą, w nadziei że trochę zjem... i zjadłam jedną :|
Wymyślam sobie różne dania, ale już naprawdę brakuje mi pomysłów. Czasu i cierpliwości też, bo mój mąż jest mięsożerny, więc robię dwa różne obiady... Uwielbiam naleśniki, makarony, pierogi, kluchy w każdej postaci ;)
Co Wy jecie, lubicie, polecacie bez mięsa, tak aby było smacznie i zdrowo?
TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!
Odpowiedzi
Ja nie jem miesa, jem tylko ryby, ale nie napisze Ci teraz przepisow bo juz pozno i padam;) moge Ci napisac jutro jakies:)
ok, w takim razie czekam z niecierpliwością ;) już nawet nie przepisy a chociaż jakieś pomysły, ale jak będzie Ci się chciało pisać to jeszcze lepiej ;)
mam dokładnie tak jak ty smakuja mi pierogi nalesniki placki makarony a mieso nie za bardzo ja glownie robie makarony bo maz tez je lubi wiec albo spaghetti z szpinakiem i suszonymi pomidorami albo tagiatelle z brokulami i suszonymi grzybami lub penne z sosem serowym i brokulami
mój też lubi makarony, ale nie tak bardzo jak ja :) od czasu do czasu zje, jemu dodaję mięsko.haha no to jemy podobnie :) ja robię spaghetti ze szpinakiem, penne z grzybami, tagliatelle z wędzonym łososiem a z sosem serowym i brokułami najczęściej farfalle :D
Zupa z dyni i soczewicy: soczewice czerwona zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok. pól godziny, na oliwie z oliwek podsmażamy cebule, czosnek, kostki bakłażana, ewentualnie paprykę, cukinie-co lubisz, wrzucamy do tego dynie( kostki takie same jak wyżej) i dusimy w garnku jak wyżej. dolewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia wrzucamy soczewice, gotujemy ok 25 min, wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy wszystko az zmięknie,na koniec wrzucamy puszkę pomidorów krojonych i doprawiamy do smaku sola, wegeta, pieprzem, można na koniec dać jeszcze czosnek jak ktos lubi, ewentualnie rozmaryn, tymianek( ja mam zioła w kuchni). Zupa ma byc gęsta i można ja lekko zmiksować , ja wole w kawałkach;)
Naleśniki ze szpinakiem i feta: Szpinak w liściach( mrożony tez jest w liściach)dusimy na maśle z czosnkiem, dodajemy troszkę słodkiej śmietany, odstawiamy az wystygnie, dodajemy ser feta lub np. favita, przyprawiamy pieprzem, sola, gałka muszkatalowa, nadziewamy naleśniki i podgrzewamy na patelni. Do tego można zrobić sos z pieczarek i śmietany, do polania naleśników na gorze:)
Sałatka na ciepło: sałata na spod, jaka lubisz może być ruccola, lodowa, masłowa lub mix, na gore pomidory, kukurydza z puszki, może byc ogórek. Na patelni smażę plastry cukinii, pieczarki, krążki czerwonej cebuli, paski z czerwonej papryki, kładę cieple, usmażone warzywa na gore sałatki polewam sosem vinaigrette( oliwa z oliwek+ ocet balsamiczny, musztarda, miód, sol, pieprz do smaku) ostatnio położyłam na sałatkę także \"filety\" z pomarańczy, tzn, obrałam cienkie plasterki pomarańczy z błonek- bardzo dobre:)Mozna podsmażyć pierś z kurczaka i położyć kawałki na gore.
Zapiekanka z makaronu: makaron świderki ugotować, wymieszać z puszka tuńczyka w sosie własnym, kukurydza z puszki, pokrojonymi w kostkę pomidorami, cebula, papryka, pieczarkami, surowym jajkiem( ile jajek to zależy od tego ile masz innych składników;) przyprawić do smaku pieprzem,sola i czym lubisz:)ziemniaki ugotować, wystudzić trochę, pokroić w plastry. W naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem ułożyć na spod warstwę ziemniaków, posypać makaronem z warzywami, położyć następna warstwę ziemniaków, warstwę sera żółtego, warstwę makaronu, ziemniaków i na gore ser żółty. włożyć do piekarnika i zapiekać aż ser się stopi i zrobi rumiany.
Omlet hiszpański: Ziemniaki ugotować żeby były nie za miękkie, pokroic w plastry, na patelni podsmażyć ziemniaki na oleju lub oliwie, dodać krążki cebuli czerwonej, paprykę, pieczarki, dla mięsożernych może być boczek, może być tez pomidor pokrojony w kostkę. podsmażyć wszystko razem tak, żeby składniki nie były surowe, przyprawić pieprzem i sola. W kubku rozbełtać jajka( znowu zależy ile masz składników, tak żeby przykryły składniki na patelni) wlać jajka na patelnie i włożyć patelnie do piekarnika, żeby omlet się ściął. Podawać z jakąś sałatką, najlepiej zielona.
Ja się specjalizuje w sosach do makaronów i zupach, mam dużo pomysłów, ale za każdym razem robię spontanicznie co mi do głowy przyjdzie i musiałabym spisać co robię i z czego, żeby z tego wyszedł przepis.
Pozdrawiam :)