Czy są tu mamy, które nie przepadają za mięsem? ann2902 |
2013-01-15 23:54
|
vote-up

Dobre pytanie

Słabe pytanie

Szczegóły
vote-down

Nie jestem wegetarianką, zdarza mi się jeść mięso, ale generalnie za nim nie przepadam. Jeśli już to tylko pierś z kurczaka w kompozycji z warzywami, ostatnio zrobiłam roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem i fetą, w nadziei że trochę zjem... i zjadłam jedną :|
Wymyślam sobie różne dania, ale już naprawdę brakuje mi pomysłów. Czasu i cierpliwości też, bo mój mąż jest mięsożerny, więc robię dwa różne obiady... Uwielbiam naleśniki, makarony, pierogi, kluchy w każdej postaci ;)

Co Wy jecie, lubicie, polecacie bez mięsa, tak aby było smacznie i zdrowo?

TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!

12

Odpowiedzi

(2013-01-15 23:59:55) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
agawita
Ja nie jem miesa, jem tylko ryby, ale nie napisze Ci teraz przepisow bo juz pozno i padam;) moge Ci napisac jutro jakies:)
(2013-01-16 00:00:14) cytuj
mam dokładnie tak jak ty smakuja mi pierogi nalesniki placki makarony a mieso nie za bardzo ja glownie robie makarony bo maz tez je lubi wiec albo spaghetti z szpinakiem i suszonymi pomidorami albo tagiatelle z brokulami i suszonymi grzybami lub penne z sosem serowym i brokulami
(2013-01-16 00:13:37) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ann2902
Ja nie jem miesa, jem tylko ryby, ale nie napisze Ci teraz przepisow bo juz pozno i padam;) moge Ci napisac jutro jakies:)
ok, w takim razie czekam z niecierpliwością ;) już nawet nie przepisy a chociaż jakieś pomysły, ale jak będzie Ci się chciało pisać to jeszcze lepiej ;)
(2013-01-16 00:22:54 - edytowano 2013-01-16 00:26:50) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ann2902
.
(2013-01-16 00:27:39) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ann2902
mam dokładnie tak jak ty smakuja mi pierogi nalesniki placki makarony a mieso nie za bardzo ja glownie robie makarony bo maz tez je lubi wiec albo spaghetti z szpinakiem i suszonymi pomidorami albo tagiatelle z brokulami i suszonymi grzybami lub penne z sosem serowym i brokulami
mój też lubi makarony, ale nie tak bardzo jak ja :) od czasu do czasu zje, jemu dodaję mięsko.
haha no to jemy podobnie :) ja robię spaghetti ze szpinakiem, penne z grzybami, tagliatelle z wędzonym łososiem a z sosem serowym i brokułami najczęściej farfalle :D
(2013-01-16 08:31:17) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
wabik
Mam tak samo jak Ty. :) A mój chłopak dnia bez wieprzowiny sobie nie wyobraża. Fuj.
(2013-01-16 09:52:08) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
editiona
ja nie jem mięsa, ale wszystkie makarony, pierogi, w ogóle ciasto, zupy ..i jeszcze raz makarony :)
(2013-01-16 10:02:57) cytuj
też nie jem mięsa, moge się żywić tylko zieleniną i serami. Moge Ci podac przepis na moja ulubiona sałatkę. Bardzo prosta i pyszna. A więc: mix sałat(taki w woreczku gotowy do kupienia w każdym wiekszym sklepie) ja kupuje taki ze szpinakiem jeszcze albo szpinak osobno oczywiście świeży, pomidorki koktajlowe (przekrawam na pół tylko), cebula czerwona (tyle ile lubisz, ja daje około połowy nie dużej) i ser feta. Przyprawiam bazylią (najlepiej jakby też była świeża) pieprz i na to oliwa z oliwek. Naprawde jest pyszna:)
(2013-01-16 14:08:56) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
adusia91
Polecam Gołąbki wegańskie są bardzo dobre :) Ryż z pomidorami z puszki i warzywa gotowane do tego
(2013-01-16 21:18:57 - edytowano 2013-01-17 11:39:35) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
agawita
Curry z dyni: kawal dużej dyni lub jedna mała, papryka czerwona, cebula czerwona, może być tez bakłażan, przyprawa curry( dużo) czosnek, sol, imbir, pieprz, słodka śmietana, ewentualnie mleczko kokosowe. Paprykę,cebule i bakłażana pokroić na male kawałki, podsmażyć na patelni tak żeby były miękkie, najlepiej na oliwie z oliwek. Dynie trzeba obrać ze skory,lub wyskrobać miąższ z środka( jak kto woli) pokroić na kawałki wielkości ok 4 x4 cm, udusić w osobnym garnku. dynia musi sie rozgotować, ale mogą zostać większe kawałki, jak kto lubi. warzywa połączyć z dynia w dużym garnku, dodajemy śmietanę słodką( lub mleczko kokosowe), czosnek, dużo curry, imbir, sol,pieprz do smaku, można trochę miodu, papryka ostra w proszku. Potrawa powinna być ostra a nie mdła. Wszystko robię \"na oko\" wiec nie podam proporcji. Dusimy wszystko razem jakiś czas żeby \"przeszło\". Podajemy z ryżem basmati( lub zwykłym) albo z chlebkami pita lub tortilla, trzeba je podgrzać trochę na patelni lub w piekarniku. Mozna zrobić z wieprzowina, podsmażyć mięso razem z warzywami i potem po połączeniu z dynia dusić jak gulasz.
Zupa z dyni i soczewicy: soczewice czerwona zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok. pól godziny, na oliwie z oliwek podsmażamy cebule, czosnek, kostki bakłażana, ewentualnie paprykę, cukinie-co lubisz, wrzucamy do tego dynie( kostki takie same jak wyżej) i dusimy w garnku jak wyżej. dolewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia wrzucamy soczewice, gotujemy ok 25 min, wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy wszystko az zmięknie,na koniec wrzucamy puszkę pomidorów krojonych i doprawiamy do smaku sola, wegeta, pieprzem, można na koniec dać jeszcze czosnek jak ktos lubi, ewentualnie rozmaryn, tymianek( ja mam zioła w kuchni). Zupa ma byc gęsta i można ja lekko zmiksować , ja wole w kawałkach;)
Naleśniki ze szpinakiem i feta: Szpinak w liściach( mrożony tez jest w liściach)dusimy na maśle z czosnkiem, dodajemy troszkę słodkiej śmietany, odstawiamy az wystygnie, dodajemy ser feta lub np. favita, przyprawiamy pieprzem, sola, gałka muszkatalowa, nadziewamy naleśniki i podgrzewamy na patelni. Do tego można zrobić sos z pieczarek i śmietany, do polania naleśników na gorze:)
Sałatka na ciepło: sałata na spod, jaka lubisz może być ruccola, lodowa, masłowa lub mix, na gore pomidory, kukurydza z puszki, może byc ogórek. Na patelni smażę plastry cukinii, pieczarki, krążki czerwonej cebuli, paski z czerwonej papryki, kładę cieple, usmażone warzywa na gore sałatki polewam sosem vinaigrette( oliwa z oliwek+ ocet balsamiczny, musztarda, miód, sol, pieprz do smaku) ostatnio położyłam na sałatkę także \"filety\" z pomarańczy, tzn, obrałam cienkie plasterki pomarańczy z błonek- bardzo dobre:)Mozna podsmażyć pierś z kurczaka i położyć kawałki na gore.
Zapiekanka z makaronu: makaron świderki ugotować, wymieszać z puszka tuńczyka w sosie własnym, kukurydza z puszki, pokrojonymi w kostkę pomidorami, cebula, papryka, pieczarkami, surowym jajkiem( ile jajek to zależy od tego ile masz innych składników;) przyprawić do smaku pieprzem,sola i czym lubisz:)ziemniaki ugotować, wystudzić trochę, pokroić w plastry. W naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem ułożyć na spod warstwę ziemniaków, posypać makaronem z warzywami, położyć następna warstwę ziemniaków, warstwę sera żółtego, warstwę makaronu, ziemniaków i na gore ser żółty. włożyć do piekarnika i zapiekać aż ser się stopi i zrobi rumiany.
Omlet hiszpański: Ziemniaki ugotować żeby były nie za miękkie, pokroic w plastry, na patelni podsmażyć ziemniaki na oleju lub oliwie, dodać krążki cebuli czerwonej, paprykę, pieczarki, dla mięsożernych może być boczek, może być tez pomidor pokrojony w kostkę. podsmażyć wszystko razem tak, żeby składniki nie były surowe, przyprawić pieprzem i sola. W kubku rozbełtać jajka( znowu zależy ile masz składników, tak żeby przykryły składniki na patelni) wlać jajka na patelnie i włożyć patelnie do piekarnika, żeby omlet się ściął. Podawać z jakąś sałatką, najlepiej zielona.
Ja się specjalizuje w sosach do makaronów i zupach, mam dużo pomysłów, ale za każdym razem robię spontanicznie co mi do głowy przyjdzie i musiałabym spisać co robię i z czego, żeby z tego wyszedł przepis.
Pozdrawiam :)

Podobne pytania