Chciałam Wam polecić pyszny i zdrowy dżemik dla dzieciaczków, choć nie tylko, bo dla mamy karmiącej też :)
Gdybyście go spróbowały, powiedziały byście, że to dżem pomarańczowy. W życiu byście nie wpadły na to, z czego jest zrobiony :)
Podaję przepis:
1 kg obranej marchewki
1 szklanka cukru
2 cytryny (sok i otarta skórka)
Marchewkę gotujemy z odrobinką (1 łyżeczka wystarczy) cukru. Gdy marchewka ostygnie, kroimy ją na mniejsze kawałki i blendujemy na puree.
Przekładamy nasza papkę do garnka z grubym dnem, dodajemu cukier i smażymy ok. 30-40 minut, aby woda odparowała. Tyle, aby konsystencja nam odpowiadała. Pod koniec smażenia dodajemy sok i skórke z cytryn i smażymy jeszcze z 5 minut. Gorący dżemik przekładamy do słoiczków i stawiamy do góry dnem lub pasteryzujemy swoim sposobem.
Smacznego!
P.s. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia, bo mnie objedli z tego cuda :) Ale zapewniam-jest baaardzo intensywnie pomarańczowy i skutecznie zachęca do jedzenia, zwłaszcza dzieci :) Moja córka nienawidzi marchewki, a ten dżemik wcina aż jej się uszy trzęsą.
2013-09-17 11:04
|
TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!