Jeśli Twój Maluszek karmiony jest piersią, to, zgodnie z obowiązującym schematem żywienia, wprowadzanie glutenu powinnaś rozpocząć nie wcześniej niż w 5. i nie później niż w 6. miesiącu życia. Proces ten trwa 2 pełne miesiące. Dziecko powinno otrzymywać jeden posiłek z 2-3 g glutenu w ciągu doby. Pół łyżeczki zwykłej kaszki manny ugotuj w 50 ml wody. Ugotowaną kaszkę wymieszaj z niewielką ilością mleka z piersi i podaj dziecku łyżeczką w trakcie karmienia. Po okresie 2 miesięcy możesz podawać gluten bez ograniczeń.
Jeśli karmisz swoje dziecko mlekiem modyfikowanym, to, zgodnie ze schematem, wprowadzanie glutenu podzielone jest na 2 etapy i trwa 4 miesiące (od 6. do 9. miesiąca życia). W pierwszym z nich (6.-7. miesiąc) wprowadź do diety dziecka jeden posiłek zawierający dodatek 2-3 g produktu glutenowego w ciągu doby. Możesz w tym celu użyć zwykłej kaszki manny w sposób analogiczny do opisanego wyżej, tyle, że należy ją dodać do mleka modyfikowanego lub przecieru. Ekspozycję na gluten możesz przeprowadzić również za pomocą kaszki Nestlé mleczna-manna. 1 płaską łyżkę stołową kaszki Nestlé dodaj bezpośrednio do obiadku lub deserku. Kaszkę możesz też rozpuścić w niewielkiej ilości wody i podać oddzielnie w trakcie posiłku. Nie mieszaj jej z mlekiem, gdyż kaszka mleczna-manna zawiera już w swoim składzie mleko modyfikowane.
W etapie drugim (8.-9. miesiąc) zwiększamy ilość produktu glutenowego do 6 g w ciągu doby (1 łyżeczka zwykłej kaszy manny lub 2 płaskie łyżki stołowe kaszki Nestlé mleczna-manna). Pełny posiłek glutenowy przygotowany zgodnie z informacją na opakowaniu (1 pełna porcja kaszki Nestlé: 150 ml wody + 5 łyżek kaszki) Twój Maluszek będzie mógł otrzymać po ukończeniu 9. miesiąca życia.
Ekspert.Nestlé
---
Ekspert.Nestlé, udziela porad i odpowiada na pytania związane z produktami NESTLÉ, a także kwestiami dotyczącymi żywienia. Zapraszam do dyskusji.