Jak wekujecie słoiczki? Odpowiedź potrzebna na już anulla1993 |
2013-10-07 12:04
|
vote-up

Dobre pytanie

Słabe pytanie

Szczegóły
vote-down

Ile wody?
na jakim gazie?
ile czasu?

TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!

15

Odpowiedzi

(2013-10-07 12:05:25) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mikijulki
ale co jest w tych słoiczkach?
(2013-10-07 12:07:33) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
anulla1993
ale co jest w tych słoiczkach?
zupka jarzynowa z kurczakiem i marchew, groszek, ziemniak i świnia
(2013-10-07 12:12:54) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mikijulki
ale co jest w tych słoiczkach?
zupka jarzynowa z kurczakiem i marchew, groszek, ziemniak i świnia
a jak ty ta swinie tam wepchałas hi hi:)
(2013-10-07 12:16:22) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
anulla1993
ale co jest w tych słoiczkach?
zupka jarzynowa z kurczakiem i marchew, groszek, ziemniak i świnia
a jak ty ta swinie tam wepchałas hi hi:)
było ciężko ale dałam radę:D
(2013-10-07 12:17:28) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
mikijulki
ale co jest w tych słoiczkach?
zupka jarzynowa z kurczakiem i marchew, groszek, ziemniak i świnia
a jak ty ta swinie tam wepchałas hi hi:)
było ciężko ale dałam radę:D
to gratulacje zdolniacha z ciebie :)
(2013-10-07 12:24:37) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
anulla1993
ale co jest w tych słoiczkach?
zupka jarzynowa z kurczakiem i marchew, groszek, ziemniak i świnia
a jak ty ta swinie tam wepchałas hi hi:)
było ciężko ale dałam radę:D
to gratulacje zdolniacha z ciebie :)
nie była oporna więc szybko poszło xD
(2013-10-07 12:54:31) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
asiek84
w piekarniku, nastawiam na 120 st, nalewam wodę do brytwanki i ustawiam słoiki, pasteryzują się ok 30 min, potem wyjmuję i odkładam do góry dnem i tak stygną.
(2013-10-07 13:02:49) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
anulla1993
ja robie wg tego co kiedyś znalazłam w necie : Pasteryzacja
Ta metoda jest polecana dla słoików z klasyczną, metalową nakrętką oraz tych z wieczkiem szklanym, gumką i metalowym klipsem.
Krok 1. Gorące słoiki napełniamy przetworami i dokładnie zakręcamy. Aby uniknąć poparzeń, warto korzystać z grubych ściereczek, rękawic kuchennych oraz szczypiec do słoików.
Krok 2. Na dnie dużego garnka układamy specjalną, metalową wkładkę do pasteryzacji lub czystą ścierkę kuchenną (zapobiegnie to pękaniu słoików w kontakcie z mocniej nagrzanym dnem garnka).
Krok 3. Do garnka wkładamy słoiki, ustawiając je tak, żeby mogła między nimi swobodnie przepływać woda (najlepiej pasteryzować słoiki partiami, wybierając do jednej partii te o podobnej wysokości).
Krok 4. Zalewamy słoiki gorącą wodą tak, żeby sięgała ok. 3 cm poniżej najniższego słoika i doprowadzamy do wrzenia.
Krok 5. Pasteryzujemy słoiki przez ok. 10-30 minut, zgodnie z przepisem na przetwory, którymi zostały napełnione. Wieczka słoików powinny się uwypuklić i delikatnie strzelić.
Krok 6. Wyjmujemy słoiki z wrzątku, dociskamy wieczka i jeszcze raz dokręcamy.
Krok 7. Zawijamy słoiki w gruby ręcznik lub koc (opcjonalnie), albo wkładamy pod kołdrę/pierzynę, obracamy do góry dnem i odstawiamy na kilka-kilkanaście godzin do wystudzenia.
dzięki wielkie już gotowe:)
(2013-10-07 13:13:30) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
anulla1993
ja robie wg tego co kiedyś znalazłam w necie : Pasteryzacja
Ta metoda jest polecana dla słoików z klasyczną, metalową nakrętką oraz tych z wieczkiem szklanym, gumką i metalowym klipsem.
Krok 1. Gorące słoiki napełniamy przetworami i dokładnie zakręcamy. Aby uniknąć poparzeń, warto korzystać z grubych ściereczek, rękawic kuchennych oraz szczypiec do słoików.
Krok 2. Na dnie dużego garnka układamy specjalną, metalową wkładkę do pasteryzacji lub czystą ścierkę kuchenną (zapobiegnie to pękaniu słoików w kontakcie z mocniej nagrzanym dnem garnka).
Krok 3. Do garnka wkładamy słoiki, ustawiając je tak, żeby mogła między nimi swobodnie przepływać woda (najlepiej pasteryzować słoiki partiami, wybierając do jednej partii te o podobnej wysokości).
Krok 4. Zalewamy słoiki gorącą wodą tak, żeby sięgała ok. 3 cm poniżej najniższego słoika i doprowadzamy do wrzenia.
Krok 5. Pasteryzujemy słoiki przez ok. 10-30 minut, zgodnie z przepisem na przetwory, którymi zostały napełnione. Wieczka słoików powinny się uwypuklić i delikatnie strzelić.
Krok 6. Wyjmujemy słoiki z wrzątku, dociskamy wieczka i jeszcze raz dokręcamy.
Krok 7. Zawijamy słoiki w gruby ręcznik lub koc (opcjonalnie), albo wkładamy pod kołdrę/pierzynę, obracamy do góry dnem i odstawiamy na kilka-kilkanaście godzin do wystudzenia.
ja tak zrobiłam tylko nie wsadzałam po kołdrę i mi się otworzyły, wiecie może czemu? normalnie zakrętka po kilku minutach wystrzeliła i wszystko się rozlało :( używałam słoiczków z bobovity ,może one się nie nadają?
one się nie zawekują, następnym razem zrób w zwykłych np po dżemie
(2013-10-07 13:16:30) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
anulla1993
ja robie wg tego co kiedyś znalazłam w necie : Pasteryzacja
Ta metoda jest polecana dla słoików z klasyczną, metalową nakrętką oraz tych z wieczkiem szklanym, gumką i metalowym klipsem.
Krok 1. Gorące słoiki napełniamy przetworami i dokładnie zakręcamy. Aby uniknąć poparzeń, warto korzystać z grubych ściereczek, rękawic kuchennych oraz szczypiec do słoików.
Krok 2. Na dnie dużego garnka układamy specjalną, metalową wkładkę do pasteryzacji lub czystą ścierkę kuchenną (zapobiegnie to pękaniu słoików w kontakcie z mocniej nagrzanym dnem garnka).
Krok 3. Do garnka wkładamy słoiki, ustawiając je tak, żeby mogła między nimi swobodnie przepływać woda (najlepiej pasteryzować słoiki partiami, wybierając do jednej partii te o podobnej wysokości).
Krok 4. Zalewamy słoiki gorącą wodą tak, żeby sięgała ok. 3 cm poniżej najniższego słoika i doprowadzamy do wrzenia.
Krok 5. Pasteryzujemy słoiki przez ok. 10-30 minut, zgodnie z przepisem na przetwory, którymi zostały napełnione. Wieczka słoików powinny się uwypuklić i delikatnie strzelić.
Krok 6. Wyjmujemy słoiki z wrzątku, dociskamy wieczka i jeszcze raz dokręcamy.
Krok 7. Zawijamy słoiki w gruby ręcznik lub koc (opcjonalnie), albo wkładamy pod kołdrę/pierzynę, obracamy do góry dnem i odstawiamy na kilka-kilkanaście godzin do wystudzenia.
ja tak zrobiłam tylko nie wsadzałam po kołdrę i mi się otworzyły, wiecie może czemu? normalnie zakrętka po kilku minutach wystrzeliła i wszystko się rozlało :( używałam słoiczków z bobovity ,może one się nie nadają?
one się nie zawekują, następnym razem zrób w zwykłych np po dżemie
ok dzięki za odp. :) a tak mi pasowały bo małe na jedną porcje :D
możesz mniej wlewać to będzie akurat na jedną porcję:)

Podobne pytania