2012-10-11 22:22
|
Ponieważ wczoraj okazała się rzecz straszna, postanowiłam że zjem po raz pierwszy w swym życiu łososia. (Kamilka nie śmiej się ze mnie jakby co, aha i cała reszta też niech w głos tego nie czyni :P)
Jak przyrządzić go na obiad? Sprawdzonych przepisów potrzebuję i jakie dodatki do niego najlepsze ( nie mówię o rodzaju wina oczywiście bo u nas często za kółko się siada) tylko jaka sałatka czy też jaka forma ziemniaka.
P.S. Najlepiej żeby było pożywnie bo ostatnio sił każdemu brakuje na pokładzie :P
P.P.S. Pod jaką postacią i gdzie kupujecie łososia?
TAGI
Odpowiedzi
U nas często króluje na stole,a jak byłam na początku na diecie antykolkowej to co drugi dzień i mąż serwował. Ja najbardziej lubię tak:
-łososia skrapiasz sokiem z cytryny, sól, pieprz i zioła prowansalskie i do lodówki. Za ok godz. wyjmujesz i wkładasz do nagrzanego piekarnika na opcje grill
-ziemniaki gotujesz w mundurkach, przecinasz nie do końca i faszerujesz je śmietaną 18% gęstą,posypujesz odrobiną soli i pieprzu (fajnie smakuje też sos czosnkowy tak jak pisała któraś z dziewczyn)
-i na koniec: szpinak (ale liście bo są najsmaczniejsze)
Mmmm...pycha :) Ale mi smaka narobiłaś :)
Miłego gotowania :)
Uwielbiam łososia pod każdą postacią. Mniam ! Zamawiamy w sklepie rybnym świeżego , bo mrożony się chowa ! Mój ulubiony to taki z parowaru . Pieprz cytrynowy obowiązkowo i sól. Jeśli czosnek to tylko świeży , bo granulowany to profanacja moim skromnym zdaniem. Do tego wedle gustu , albo zwyczajnie tylko pokropić cytryną , albo sosik śmietanowy ze świeżym koperkiem . Normalnie Migrena smaka mi narobiłaś . Jako dodatek lubię ryż chyba najbardziej , a sałatka każda , bo nic tego nie zepsuje .
no dla siebie też bym wzięła świeży ale mój książę jakoś nie trawi, więc przemycam granulowany tylko cicho sza;) a tak ogólnie czosnek jest mniam;)Migrena łosoś to jest to :)
U nas często króluje na stole,a jak byłam na początku na diecie antykolkowej to co drugi dzień i mąż serwował. Ja najbardziej lubię tak:
-łososia skrapiasz sokiem z cytryny, sól, pieprz i zioła prowansalskie i do lodówki. Za ok godz. wyjmujesz i wkładasz do nagrzanego piekarnika na opcje grill
-ziemniaki gotujesz w mundurkach, przecinasz nie do końca i faszerujesz je śmietaną 18% gęstą,posypujesz odrobiną soli i pieprzu (fajnie smakuje też sos czosnkowy tak jak pisała któraś z dziewczyn)
-i na koniec: szpinak (ale liście bo są najsmaczniejsze)
Mmmm...pycha :) Ale mi smaka narobiłaś :)
Miłego gotowania :)
ło rany !!!! Ze szpinakiem to jest to !!! chyba mi język w d...ucieknie zaraz :( A szpinaku niestety nie mogę jeść ... :(
U nas często króluje na stole,a jak byłam na początku na diecie antykolkowej to co drugi dzień i mąż serwował. Ja najbardziej lubię tak:
-łososia skrapiasz sokiem z cytryny, sól, pieprz i zioła prowansalskie i do lodówki. Za ok godz. wyjmujesz i wkładasz do nagrzanego piekarnika na opcje grill
-ziemniaki gotujesz w mundurkach, przecinasz nie do końca i faszerujesz je śmietaną 18% gęstą,posypujesz odrobiną soli i pieprzu (fajnie smakuje też sos czosnkowy tak jak pisała któraś z dziewczyn)
-i na koniec: szpinak (ale liście bo są najsmaczniejsze)
Mmmm...pycha :) Ale mi smaka narobiłaś :)
Miłego gotowania :)
Ja szpinak też lubię, ale boję się go robić bo mrożony mi raz wyszedł gorzki i się zraziłam a liście "żywe" tylko u koleżanki jadłam. A tak to w gotowcach żrem typu fornetti czy pierogi i uwielbiam.
Jak przygotwać szpinaka by był dobry?
Piękne mi te pomysły podałyście :*
Wczoraj akurat na szybkiego zrobilam makaron z lososiem, pocielam go na male kawalki, podsmazylam, polaczylam z makaronem i dodalam sera zoltego oraz jajko. moze ktos powie ze obrzydlistwo ale mnie smakowalo i bylo szybkie:)