~3 szklanki mäki;
~2 jajka
~100g masla
~ 2 lyzki miodu
~lyzeczka sody
~szklanka cukru
Warstwa orzechowa:
~100g masla
~2 lyzki miodu
~1/2 szklanki cukru
~300g posiekanych orzechöw wloskich
Krem:
~1,2l mleka
~3/4 szklanki cukru
~2 cukry waniliowe
~1,5 lyzki mäki pszennej
~1,5 lyzki mäki ziemniaczanej
~200g masla
Polewa:
~tabliczka czekolady mlecznej
~1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
~Skladniki na ciasto zagescic.Podzielic na pöl. Jednä polowä wylepic forme. Piec 15 minut w 180°C.
~Maslo rozpuscic z miodem i cukrem. Dodac orzechy. Chwile podgrzewac. Reszte ciasta wylepic drugä forme. Rozsmarowac na nim warstwe orzechowä. Piec ok.15 minut w 200°C. Wystudzic.
~Polowe mleka na krem podgrzac. Do drugiej czesci mleka dodac cukier, cukry waniliowe i obie mäki. Wymieszac. Poläczyc z goräcym mlekiem, podgrzewac, az masa zgestnieje. Maslo utrzec, dodajäc stopniowo przestudzonä mase.
~Krem nalozyc na ciasto bez orzechöw i przykryc tym z orzechami (orzechy do dolu). Czekolade na polewe rzpuscic. Polac ciasto. Zostawic do zastygniecia.