2014-07-04 21:47
|
Bo ja mam taka sprawdzoną tylko grzybową i nie wiem jaką jeszcze mogłabym zrobić, żeby była smaczna (chyba się uprzedziłam do warzyw po tych nieprzyprawianych obiadkach w słoiczkach brokułowych i dyniowych np. które smakują tak mdle...)
TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!
Odpowiedzi
Kupuje sporo cukinii. Ja zawsze duzy gar gotuje wiec nawet 2kg :) myje i kroje w kostke ze skorka. Wrzucam do bulionu i gotuje az beda miekkie. Pod koniec gotowania sole i wsypuje oregano tak zeby czuc bylo aromat. Mozesz dodac inne przyprawy wedle uznania. Na koniec wszystko miksuje blenderem. Zupe podaje w miseczkach i posypuje spora iloscia startego parmezanu. Jest pyszna!
Zupa krem z ziemniaków z pieczarkami. Do rosołu dodaję 1,2kg pokrojonych w kostkę ziemniaków gotuję do miękkości(ziemniaków ma być na gęsto)i wszystko traktuje blenderem. Po nalaniu zupy do talerzy na wierzch dodaje pieczarki podsmażone na masełku z cebulką i listki zielonej pietruszki
A tak mniej więcej ile rosołu na te 1,2 kg ziemniaków?
Zupa krem z ziemniaków z pieczarkami. Do rosołu dodaję 1,2kg pokrojonych w kostkę ziemniaków gotuję do miękkości(ziemniaków ma być na gęsto)i wszystko traktuje blenderem. Po nalaniu zupy do talerzy na wierzch dodaje pieczarki podsmażone na masełku z cebulką i listki zielonej pietruszki
A tak mniej więcej ile rosołu na te 1,2 kg ziemniaków?2 cebule i ok 75 dag grzybów (obojętnie jakich, ja robię zwykle z pieczarkami ;p) pokroić w kostkę i poddusić na patelni z masłem. Część grzybów można zostawić i dodać na końcu do zupy. Dodać do tego 1,5 litra rosołu, sól, pieprz, itp. i gotować ok. 15 minut. Potem zmiksować i domieszać trochę śmietany. Ja dodaję do tego groszek ptysiowy, pycha ;p
To w twoim wykonaniu taka pieczarkowa :p :) dobra sprobuje zrobic!