mi z tej porcji wyszły 3 średnie i 1 mała (wielkości dużego talerza)
Pizza jak z pizzeri mniam:)
anulla1993|
SKŁADNIKI /na 2 pizze/:
czas przygotowania: 30 minut (już z pieczeniem)
CIASTO:
-
3 szklanki mąki
(najlepiej tortowej, można też 2 szklanki tortowej i 1 szklanka pszennej typu 500) - 1 niepełna łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
-
opcjonalnie:
- przyprawy do smaku np. zioła, czerwona papryka w proszku, czosnek granulowany
- płatki owsiane lub otręby pszenne do wzbogacenia mąki
Mieszam dokładnie suche składniki.
- 1 szklanka ciepłej wody
- 5 dag świeżych drożdży piekarskich
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek (uwaga: oliwa intensywna w smaku)
- szczypta cukru
Drożdże wkruszam do kubka, mieszam z ciepłą wodą, olejem i cukrem. Gotowy płyn wlewam do mąki i mieszam najpierw łyżką, potem zagniatam ręką (wystarczy 2-3 minuty). Gotowe ciasto odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem (jeśli się spieszę, to naczynie, w którym ciasto wyrasta, wstawiam do miski z ciepłą wodą, rośnie szybciej). W tym czasie przygotowuję sos. Kroję składniki na wierzch pizzy.
SOS POMIDOROWY:
- 3 solidne łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
- zioła do smaku (np. przyprawa włoska)
- woda do rozcieńczenia
Wszystkie składniki mieszam do połączenia. Odstawiam na bok. Zajmuję się przygotowaniem obłożenia na pizzę.
DO OBŁOŻENIA:
to już wg własnego smaku i uznania!
Rozgrzewam piekarnik do 250 st. C. Do czasu gdy się nagrzeje, pizza będzie gotowa do włożenia.
Na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej (folię koniecznie wysmarować tłuszczem, żeby pizza dobrze odeszła po upieczeniu) formuję z gotowego ciasta placki (koło, kwadrat -wg uznania). Ja lubię na cienkim cieście, ale z tego przepisu wyjdzie także świetna pizza na grubym spodzie.
Smaruję sosem. Obkładam według uznania, ale polecam najpierw ser (bezpośrednio na sos), a dopiero na niego pozostałe składniki. Przyprószam ulubionymi przyprawami lub ziołami (np. oregano, czubrzyca lub przyprawa włoska).
Gotowe pizze przekładam na rozgrzaną w piekarniku blachę. Piekę w rozgrzanym piekarniku na drugiej półce od dołu (najlepiej w termoobiegu, choć to niekonieczne) przez 8-10 minut. Czas pieczenia zależy od składników wykorzystanych do obłożenia pizzy.
Upieczoną pizzę zdejmuję z papieru (folii aluminiowej, blaszki do pizzy), na którym się piekła i przekładam na kratkę (ruszt), żeby odparowała od spodu. To gwarantuje cudowną chrupkość pizzy. Czekam 1-2 minut. W tym czasie wkładam do piekarnika drugi placek.
Po ok. 2 minutach można kroić i podawać.
Komentarze
Wyświetlono: 1 - 3 z 3.
jestem smakoszem pizzy;) ktoras mama dala tu kiedys przepis na ciasto niczym pizza hut, tez dobre;)
Mmmm!!!!!!!!!!!! aż mi smaka narobiłaś. dawno już nie robilam pizzy......