• żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
koniczynka87

Pierogi ze szpinakiem i serem feta - ciekawa alternatywa na wigilijnym stole.

koniczynka87|
vote-up

Dobra porada

Słaba porada

vote-down

Pierogi ze szpinakiem - fajna alternatywa na Wigilię.

Ciasto:
3 szklanki mąki poznańskiej
1 szklanka bardzo gorącej wody
pół łyżeczki soli 

Mąkę przesiewamy, zalewamy wodą, dodajemy sól - wyrabiamy elastyczne ciasto, które dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i wycinamy koła filiżanką, nakładamy farsz, zlepiamy i gotujemy 3 -5 minut we wrzątku z odrobina oleju i soli.

Farsz:
450 gramów szpinaku mrożonego
250 gramów sera sałatkowego Feta
1 nieduża cebulka
1 ząbek czosnku
gałka muszkatołowa

Cebule i czosnek szklimy na oleju, dodajemy mrożony szpinak, pozwalamy mu odparować, smażymy. Następnie dodajemy ser feta, smażymy do uzyskania jednolitej masy, przyprawiamy gałka muszkatołową. Nie solimy bo ser feta jest słony.

Tak przygotowany farsz po 1-2 godzinach stężeje i możemy go już nakładac na ciasto i lepić pierogi.

Komentarze
Wyświetlono: 1 - 2 z 2.

(2013-12-02 16:38) zgłoś nadużycie
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
kariiisss18

kariiisss18

pyszne, ja mam pol zamrazarki zawalone roznymi pierogami;) te ze szpiankiem tez zamierzam zrobic:):)