czekolada to warzywo ....
Zalety i wady czekolady
roslina28|
Zalety
Czekolada ma właściwości relaksujące, uspokajające, ale jest również doskonałym źródłem energii. Zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, E i PP oraz substancje działające stymulująco takie jak teobromina, czy kofeina.
Ta druga oczyszcza skórę z toksyn, działa wyszczuplająco i antycellulitowo, a także przyspiesza zmniejszanie obrzęków.
Dzięki fenylotylaminie, po zjedzeniu czekolady wzrasta w organizmie poziom serotoniny i endorfin. Za sprawą serotoniny czujemy się odprężenie, zrelaksowani, bo przeciwdziała ona depresji i zmniejsza podatność na schorzenia układu nerwowego. Endorfiny z kolei to tak zwane "hormony szczęścia", które poprawiają nastrój i potęgują odczuwanie przyjemności. Duża zawartość magnezu, szczególnie w gorzkiej czekoladzie, ułatwia wchłanianie wapnia, oraz przeciwdziała stresom, a żelazo, cynk i wapń przyspieszają krążenie krwi w organizmie.
Czekolada zawiera także flawonoidy, które opóźniają procesy starzenia i neutralizują działanie wolnych rodników. Podnoszą też odporność organizmu, uelastyczniają ściany tętnic, zapobiegają zmianom miażdżycowym, rozkurczają naczynia ułatwiając przepływ krwi.
Wystarczy zjedzenie kilku kostek ciemnej czekolady dziennie, by choć w pewnym stopniu ochronić skórę przed promieniami ultrafioletowymi zawartymi w świetle słonecznym. Czekolada wzmacnia nasze serce i układ krwionośny, działa przeciwzakrzepowo, zmniejsza ryzyko zawału serca, chorób nowotworowych oraz pobudza pracę nerek.
Wady
Niestety, czekoladowe przysmaki mają dużo kalorii, a więc spożywanie ich w nadmiarze, o ile nie chcemy dorobić się dodatkowych kilogramów, nie jest wskazane. Mogą także powodować alergię i obciążać wątrobę. Dzięki zawartości kofeiny i teobrominy mogą uzależniać. Dobroczynne właściwości czekolady odczuwają więc najbardziej ci, którzy sięgają po nią sporadycznie. Jedząc ją bardzo często uodporniamy się na jej działanie. Osoby z chorobami układu krążenia powinny sięgać po gorzką, czarna czekoladę, a wystrzegać się czekolady mlecznej oraz białej, bo zawierają one nasycone kwasy tłuszczowe, które niekorzystnie wpływają na naczynia krwionośne.
Komentarze
Wyświetlono: 1 - 7 z 7.
Kati czekolada lepsza ! haha zwłaszcza :
czekolada liczy sie jako jedna z pieciu dziennych porcji warzyw :P
nie sadzilam ze w ogole ma jakies wady ;)
Jak dla mnie ma same zalety ;P W czeko jestem zakochana....a zakochany człowiek nie widzi żadnych wad.... ;)
boni dokładnie ! ;) każdego wieczoru po całym dniu wrażeń zasiadam do porcji milki i zajadam ;D dam mężowi ze 2 kostki i reszta moja ! :) dobrze ze biedra ma moja czekolade za 2,99
Kochana, ja nawet do wieczora nie czekam Nie da się ... Już do porannej kawki cisnę, małż zwykle się nie załapuje, ale tyle co ja - nie potrzebuje Milka dobra jest !!!