dzięki za przepis :) jak tylko uda mi się znaleźć chwilę czasu to spróbuję :)
Bułeczki maślane mini i maxi :)
jk1606|Skoro kochane prosicie to macie :)
Składniki
40g drożdży najlepiej miękkich
100g cukru
cukier waniliowy 2 żółtka
250g mleka ( najlepiej mierzyć miarką do mąki w ml wychodzi ok. 350ml)
500g mąki
70g miękkiego masła
1/2 łyżeczki soli
Przepis:
Do naczynia wkładamy drożdże, cukier, cukier waniliowy, żółtka i mleko i mieszamy, aż uzyskamy gładką konsystencje
Następnie dodajemy pozostałe składniki najlepiej w podanej kolejności i wyrabiamy ciasto.
Odstawiamy na 30-40 min ( do wyrośnięcia. Ja pod koniec wkładam na ok. 3 min do lodkówki, żeby się lepiej i szybciej wałkowało)
Wykładamy ciasto i wałkujemy nie za cienko, ale w dwie różne grubości, żeby uzyskać różnej wielkości babeczki.
Wycinamy szklanką kółka i na środek kółeczka kładziemy nadzienie ( my dodałyśmy kostki czekolady mlecznej i konfiturę truskawkową) i zlepiamy i formujemy babeczki ( ciasto nie może być za cienkie, bo nadzienie będzie wypływac)
Wkładamy do ciepłego piekarnika i pieczemy 20-25 min w temp. 180-200 st. ( ja piekę 25min w 180st)
Przed włożeniem do pierkarnika można posypać bułeczki kruszonką lub po wyjęciu cukrem pudrem lub innymi polewami ( próbowałam z truskawkową i też super smakują)
oto efekt
Komentarze
Wyświetlono: 1 - 4 z 4.
:)
ja przybierm sie dzis do zrobienia. Pozniej zdam relacje
robiłam buły. Pyszotka!