• żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
nefretari

Ciastolina- domowe wykonanie

nefretari|
vote-up

Dobra porada

Słaba porada

vote-down

Swietna zabawa podczas robienia samej ciastoliny jak i zabawa wykonana ciastolina.

Skladniki:

- 2 szklanki maki

- 1 szklanka soli

- 2 lyzki proszu do pieczenia

- 2 lyzki oleju

- 1.5 szklanki goracej wody

- wanilia badz inny zapach

- barwniki kuchenne do zabarwienia naszej ciastoliny

Miksujemy wszystko razem i mamy ciastoline, zabawe na wiele godzn :)

Moje dzieci mazaly mazakami, sypaly brokatem, wycinaly rozne ksztalty, odbijaly makaron lub robily rozne"rzezby" z uzyciem makaronu, itd...

Komentarze
Wyświetlono: 1 - 5 z 5.

(2017-01-29 19:49) zgłoś nadużycie
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
agawita

agawita

Super, czy ona twardnieje? A jesli się ją zamknie w takich pudelkach jak z PlayDoo to nie stwardnieje?

(2017-01-29 20:33) zgłoś nadużycie
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
nefretari

nefretari

Tak, twardnieje.

Planuje zrobic odciski rak w tej masie i zostawic do stwardniecia, na pamiatke. Powiem Ci, ze ja bardzo szczelnie zamknelam nasza ciastoline i na drugi dzien bardzo kleila sie da rak, wiec albo trzeba dac jej "oddychac" i nie zamykac tak szczelnie bo zawilgotniala albo jest to po prostu wyrob na jeden dzien. Ale i tak warte zachodu i zabawa na calego a swiezo zrobiona jest nawet lepsza od kupnej :)

(2017-02-04 18:24) zgłoś nadużycie
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katharsis85

katharsis85

żeby ciastolina dłuzej była miękka trzeba dodac kwasek cytrynowy. 

mam tez inny przepis na ciastolinę która trzymana w szczelnym woreczku przez pół roku była miękka (jk znajdę link to podrzucę)

(2017-02-04 18:28) zgłoś nadużycie
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
katharsis85

katharsis85

http://www.mamawdomu.pl/2014/01/jak-zrobic-ciastoline.html

 

trochę wiecej roboty przy tym ale pozostaje miękka przez baaaaardzo długo