...jest naturalnym słodzikiem o barwie, konsystencji i smaku cukru, ale działającym na organizm z zupełnie odwrotnym skutkiem. Jest tzw. alkoholem cukrowym, uzyskiwanym najczęściej z drzewa brzozy. W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów sześcio- i dwunastowęglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym.
Dostępne na rynku zamienniki cukru buraczanego, słodycze robione na bazie miodu, syropów klonowych, słodów z ryżu i pszenicy nie rozwiązują problemu. Ich działanie jest zbliżone do działania cukru, mogą jedynie łagodzić bądź opóźniać te same przykre konsekwencje.
Produktem całkowicie bezpiecznym, o skutkach stosowania odwrotnych do działania cukru, jest ksylitol - słodzący produkt leczniczy, pozyskiwany z drewna brzozowego. Ksylitol wygląda i smakuje tak samo jak cukier, ale na tych cechach ich podobieństwo się kończy. W przeciwieństwie do tradycyjnego cukru, nie posiada właściwości toksycznych. Można powiedzieć, że odwraca wszystkie szkodliwe efekty działania sacharozy w organizmie. Substancja ta, nie będąc cukrem, nie ulega rozkładowi w przewodzie pokarmowym, dobrze się wchłania, a metabolizuje bezpośrednio w komórkach. Alternatywa dla zdrowia
Ksylitol jest stosowany w żywności, farmaceutykach i kosmetykach w wielu krajach na całym świecie. Obecne produkty zawierające ksylitom to m.in. guma do żucia i inne słodycze, farmaceutyki (syropy i tabletki do żucia) oraz produkty do higieny jamy ustnej takie jak pasta do zębów i płyny do płukania ust oraz żywność dietetyczna.
Ksylitol znajduje się w wieluW badaniach naukowych od ponad 30 lat, naukowcy ds. dentystki wykazywali, że ksylitol to kluczowy składnik pomagający w walce z próchnicą. Zawarty w naturalnych źródłach takich jak owoce i warzywa, ksylitol jest znanym słodzikiem w produktach bezcukrowych. Ksylitol nie tylko dostarcza przyjemnego smaku, ale również zmniejsza częstość występowania próchnicy zębów.