Odpowiedzi
3 szkl maki lyzka oliwy szczypta soli drozdze pol kostki szklanka cieplej wody wszystko ugniatasz podsypujac maka min 1 minut mozesz dluzej ( im dluzej tym lepsze ciasto:)i od razu po mozesz dac na blache i piec pizze
CIASTO NA PIZZE – ilość na dużą blachę na ciasto lub 2 - 3 keksówki ( nie na blachę piekarnika)
Czas: 20 min
Trudność: łatwe
Składniki:
· 1 ¾ szkl. mąki ( ja biorę pełnoziarnistą)
· ½ szkl. letniej wody
· 2 dkg świeżych drożdży lub drożdże instant
· ½ łyżeczki soli
· ½ łyżeczki cukru (dla drożdży J) nie obawiaj się to minimalna ilość
· 2 łyżki oliwy/oleju (czasami daję trochę więcej)
Przygotowanie:
1. drożdże + cukier+ połowa wody+ 1-2 łyżki mąki = zaczyn, zostawić do wyrośnięcia ( ok. 5-10 minut wystarczy)
2. Po 10 minutach -> przesiana mąka + sól+ reszta wody+ oliwa/olej + wyrośnięty zaczyn
3. wyrobić ciasto aż będzie odchodzić od rąk i będzie puszyste
4. rozwałkować
5. wyłożyć ciastem blachę ( ja piekę na papierze do pieczenia, ale można posmarować blachę i posypać buła tartą, jednak bułka podniesie poziom węglowodanów więc staram się tego unikać)
6. reszta pizzy wg uznania – sos, ser i inne dodatki
Piec ok. 15- 20 min piekarniku o temp. 220-240 stopni C. Zresztą pizza lubi duuuużo ciepła:-)
SMACZNEGO:-)