Odpowiedzi
na jakie macie ochotę? mam ich całe mnóstwo.. uwielbiam muffiny :)
czekoladowe, marchewkowe, jogurtowe, cytrynowe? jakieś inne preferencje?
zwykłe.. ewentualnie czekoladowe. Bo owoców brak... Marchewkowego ciasta nie lubię ;p
czekoladowe, marchewkowe, jogurtowe, cytrynowe? jakieś inne preferencje?
MUFIINKI MARCHEWKOWE Z POLEWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY :
Etap I :
- szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka cynamonu
- szczypta soli
mieszamy całość w miseczce nr 1
Etap II:
- 1,5 szklanki marchwi (robie na dużych szklankach do napojów z Ikei - wchodzą ok 3-4 spore marchewki)
- 0,5 szklanki oleju
- 2 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- troszkę startej skórki cytrynowej (niekoniecznie)
mieszamy w miseczce nr 2
składniki z miseczki nr 2 przelewamy do miseczki nr 1 i mieszamy (łatwo idzie więc można mieszać łyżką lub użyć miksera w wersji na leniwych ;))
ciasto przelewamy do papilotek w formie muffinkowej i pieczemy 25 min w temp 180C
Składniki na polewę:
115 g białej czekolady
55 g masła, miękkiego
3 łyżki mleka
140 g cukru pudru, przesianego
Białą czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do małego garnuszka razem z masłem i mlekiem. Rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając. Po rozpuszczeniu (już nie w kąpieli) dodać przesiany cukier puder, miksować, aż polewa będzie gładka i bez grudek (ja to zrobiłam blenderem). Polewą polać gotowe ciasto.
Żeby ładnie wyglądało można oprószyć kakao, wiórkami czekoladowymi lub w mojej wersji - na górę dać pół orzecha włoskiego (bez łupinki oczywiście :P)
dzięki:)
Etap I :
- szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka cynamonu
- szczypta soli
mieszamy całość w miseczce nr 1
Etap II:
- 1,5 szklanki marchwi (robie na dużych szklankach do napojów z Ikei - wchodzą ok 3-4 spore marchewki)
- 0,5 szklanki oleju
- 2 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- troszkę startej skórki cytrynowej (niekoniecznie)
mieszamy w miseczce nr 2
składniki z miseczki nr 2 przelewamy do miseczki nr 1 i mieszamy (łatwo idzie więc można mieszać łyżką lub użyć miksera w wersji na leniwych ;))
ciasto przelewamy do papilotek w formie muffinkowej i pieczemy 25 min w temp 180C
Składniki na polewę:
115 g białej czekolady
55 g masła, miękkiego
3 łyżki mleka
140 g cukru pudru, przesianego
Białą czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do małego garnuszka razem z masłem i mlekiem. Rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając. Po rozpuszczeniu (już nie w kąpieli) dodać przesiany cukier puder, miksować, aż polewa będzie gładka i bez grudek (ja to zrobiłam blenderem). Polewą polać gotowe ciasto.
Żeby ładnie wyglądało można oprószyć kakao, wiórkami czekoladowymi lub w mojej wersji - na górę dać pół orzecha włoskiego (bez łupinki oczywiście :P)
MUFFINY CZEKOLADOWE:
Składniki, 12 muffinów:
- 150 g masła
- 150 g czekolady
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka (190 g) cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 duże jajka
- 170 ml mleka
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (bez termoobiegu). Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki.
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać, odstawić.
Jajka rozmiksować w drugiej misce razem z mlekiem i ekstraktem z wanilii (jeśli nie używaliśmy cukru wanilinowego).
Teraz wszystkie składniki delikatnie łączymy za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną i kilkakrotnie delikatnie mieszamy łyżką, dodajemy roztopione masło a za chwilę posiekaną czekoladę. Mieszamy krótko (3 - 4 ruchy łyżką), ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna.
Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez około 22 minuty, do czasu aż muffiny urosną, na wierzchu utworzy się skorupka a wetknięty patyczek będzie suchy.
Dzięki bardzo :)
Składniki, 12 muffinów:
- 150 g masła
- 150 g czekolady
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka (190 g) cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 duże jajka
- 170 ml mleka
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (bez termoobiegu). Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki.
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać, odstawić.
Jajka rozmiksować w drugiej misce razem z mlekiem i ekstraktem z wanilii (jeśli nie używaliśmy cukru wanilinowego).
Teraz wszystkie składniki delikatnie łączymy za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną i kilkakrotnie delikatnie mieszamy łyżką, dodajemy roztopione masło a za chwilę posiekaną czekoladę. Mieszamy krótko (3 - 4 ruchy łyżką), ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna.
Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez około 22 minuty, do czasu aż muffiny urosną, na wierzchu utworzy się skorupka a wetknięty patyczek będzie suchy.
te też są pyszne : http://www.mojewypieki.com/przepis/babeczki-jogurtowe-z-nutka-cytrynowa
generalnie baaardzo polecam wam tą stronę - jest świetna,a przepisy palce lizać
przepisu na marchewkowe zaraz poszukam w zeszycie i Ci napiszę, ale kilka minut mi to zajmie :)
cocosanka87 te robiłam już z 2 razy i są super. Błyskawicznie się je robi i przeważnie wszystkie składniki są w domu.Ostatnio dodałam suszonej żurawiny zamiast skórki z cytryny i tez były pyszne.Stronka Pani Doroty jak najbardziej do dodania do ulubionych dziewczyny.generalnie baaardzo polecam wam tą stronę - jest świetna,a przepisy palce lizać
przepisu na marchewkowe zaraz poszukam w zeszycie i Ci napiszę, ale kilka minut mi to zajmie :)
P.S polecam tez przepis na naleśniki te bez śmietany nigdy mi wcześniej takie pyszne nie wychodziły.