Przepis... sylkaaaaaaaa |
2012-08-03 09:40
|
vote-up

Dobre pytanie

Słabe pytanie

Szczegóły
vote-down

Dziewczyny znacie jakiś przepis na ciacho z jabłkami??

Mam ich tyle , że już nie wiem co mam z nimi robić.

TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!

5

Najlepsza odpowiedź!

(2012-08-03 13:43:31) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
bilka1403
6żółtek utrzeć na białą masę ze szklanką cukru kryształu.Do takiej masy dodać pokrojoną w kostkę margarynę (250g),miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.Następnie dodać po szklance przesianej mąki pszennej i ziemniaczanej wraz z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia.Porządnie zmiksować (będzie dość gęste).Do tak przygotowanego ciasta dodawać po 2łyżki ubitej na sztywno piany z białek,bardzo delikatnie wymieszać,żeby ciasto nie straciło puszystości.3/4ciasta wyłożyć na blaszkę (najlepiej położyć papier do pieczenia),na to jabłka posypane cynamonem.Do garnka wlewamy litr mleka,odejmujemy szklankę,żeby rozmieszać budyń i dodajemy 1/2szkl.cukru.Dwa budynie waniliowe mieszamy w szkl.mleka (lub jeden duży budyń na 3/4l+2 łyżki zwykłej mąki)i wlewamy na pozostałe gotujące się mleko.Gorący budyń wylewamy na jabłka.Pozostałą część ciasta malutką łyżeczką wykładamy na gorący budyń (wtedy ciasto ładnie się stopi i da równo rozprowadzić na budyniu).Tak przygotowane ciasto wędruje do piekarnika ustawionego na 170 stopni na około godzinę.Piec na złoty kolor.Nie ma osoby,która nie lubiłaby tej wersji szarlotki-przynajmniej ja nie znam.Zawsze mi się udaje a najlepsza jest lekko ciepła.Gorącej nie da się zjeść,bo cały budyń się wyleje.SMACZNEGO.Ja będę jutro piec to ciacho,ale z wisienkami.

Odpowiedzi

(2012-08-03 10:17:21) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
sensual
muffinki z cynamonem i jabłkami, ciasto amerykańskie, ciasto z jabkami i budyniem, pleśniak, fale dunaju z jabłkami, szarlotka spod samiuskich tater, jabłecznikz różową pianką / różowy budyniowiec z jabłkami / ciasto z budyniem i jabłkami, salceson , alzackie ciasto z jabłkami, jabłecznik z chrupiącą kołderką, ciasto rabarbarowo jabłkowo biszkoptowe, ciasto drożdżowe z jabłami i rabarbarem, cynamonowiec z jabkami, serowe usteczka z jablkami, poduszeczki z jabłkami (nie zmieszcze przepisów wiec trzeba wpisac w google)
(2012-08-03 10:49:23) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
sylkaaaaaaaa
muffinki z cynamonem i jabłkami, ciasto amerykańskie, ciasto z jabkami i budyniem, pleśniak, fale dunaju z jabłkami, szarlotka spod samiuskich tater, jabłecznikz różową pianką / różowy budyniowiec z jabłkami / ciasto z budyniem i jabłkami, salceson , alzackie ciasto z jabłkami, jabłecznik z chrupiącą kołderką, ciasto rabarbarowo jabłkowo biszkoptowe, ciasto drożdżowe z jabłami i rabarbarem, cynamonowiec z jabkami, serowe usteczka z jablkami, poduszeczki z jabłkami (nie zmieszcze przepisów wiec trzeba wpisac w google)
Nooo to napewno coś stąd wybiorę :D dzięki
(2012-08-03 13:43:31) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
bilka1403
6żółtek utrzeć na białą masę ze szklanką cukru kryształu.Do takiej masy dodać pokrojoną w kostkę margarynę (250g),miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.Następnie dodać po szklance przesianej mąki pszennej i ziemniaczanej wraz z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia.Porządnie zmiksować (będzie dość gęste).Do tak przygotowanego ciasta dodawać po 2łyżki ubitej na sztywno piany z białek,bardzo delikatnie wymieszać,żeby ciasto nie straciło puszystości.3/4ciasta wyłożyć na blaszkę (najlepiej położyć papier do pieczenia),na to jabłka posypane cynamonem.Do garnka wlewamy litr mleka,odejmujemy szklankę,żeby rozmieszać budyń i dodajemy 1/2szkl.cukru.Dwa budynie waniliowe mieszamy w szkl.mleka (lub jeden duży budyń na 3/4l+2 łyżki zwykłej mąki)i wlewamy na pozostałe gotujące się mleko.Gorący budyń wylewamy na jabłka.Pozostałą część ciasta malutką łyżeczką wykładamy na gorący budyń (wtedy ciasto ładnie się stopi i da równo rozprowadzić na budyniu).Tak przygotowane ciasto wędruje do piekarnika ustawionego na 170 stopni na około godzinę.Piec na złoty kolor.Nie ma osoby,która nie lubiłaby tej wersji szarlotki-przynajmniej ja nie znam.Zawsze mi się udaje a najlepsza jest lekko ciepła.Gorącej nie da się zjeść,bo cały budyń się wyleje.SMACZNEGO.Ja będę jutro piec to ciacho,ale z wisienkami.

Podobne pytania