2012-01-03 13:25
|
Jeśli któraś mamusia ma fajny przepis na pizzę to bardzo proszę o podzielenie się :)Mam straszną ochotę ale ostatni przepis który dostałam był kiepski;/
TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!
Odpowiedzi
ja robie prosty,zawsze wychodzi i nie rosnie jak bula my musimy miec bardzo cienkie ciasto a daje:drozdze,olej,wode i makę...
Mogę prosic o konkretne miary;P
5 dkg drozdzy...ostatnio zaczełam uzywac tych w proszku....2 łyzki oleju,1,5 szklanki maki i 200ml ciepłej wody...najpierw zalewam drozdze ciepła woda i olejem badz oliwa...pózniej dodaje make....tak z 4-5 minut wyrabiam ciasto...jak sie klei podsypuje maka...dodaje szczypte soli i jak mam to przyprawe włoska....zostawiam na 20-30 minut do wyrosniecia....u nas wychodza z tego minimum 3 a czasem i 4 cieniutkie pizze takie około 25 cm...
ja daję jeszcze troszeczkę mleka. I zawsze wychodzi z tego przepisu;)
Składniki
•1 i 3/4 szklanki mąki (szklanka 200 ml)
•1/2 szklanki letniej wody temperatura ok 37-38 stopni
•2 dkg drożdży
•1/2 łyżeczki soli
•1/2 łyżeczki cukru
•2 łyżki oleju
Etapy przygotowania
1.Z drożdży, cukru, połowy wody i 1-2 łyżek mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. .
2.Mąkę przesiać do miski , dodać sól, olej, reszte wody i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto do momentu, aż zacznie odchodzic od rąk i stanie się puszyste.Tak przygotowane ciasto można odstawić na chwile kiedy szykujemy składniki pizzy, nie wymaga ono jednak wyrastania.
3.Dużą blache posmarować tłuszczem i posypać mąką. Ciasto cienko rozwałkować nadając kształt koła jednocześnie robiąc grubszy brzeg. Środek posmarować sosem pomidorowym i posypać serem Margerita gotowa, reszta dodatków według uznania, trzeba tylko pamietać, aby nie dawać zbyt dużo mokrych składników (dotyczy każdej pizzy) Piec ok 8-10 minut w temperaturze 220-240 stopni