Przepis na świąteczne sprawdzone śledzie poszukiwany . roslina28 |
2013-12-18 18:33
|
vote-up

Dobre pytanie

Słabe pytanie

Szczegóły
vote-down

Co bedziecie robic na świeta , podzielcie sie przepisami ;)

TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!

12

Odpowiedzi

(2013-12-18 18:47:22) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
kamciosik
5-6 płatów śledziowych
2 cebule
garść rodzynek
koncentrat pomidorowy lub pikantny ktechup
sól, pieprz,
olej
papryka w proszku, chilii



śledzie kroimy na kawałki. Pokrojoną cebulę trzeba zeszklić na oliwie dodać rodzynki, koncentrat pomidorowy wedle uznania (ja lubię dużo) chwilkę pogotować, doprawić do smaku. Kiedy sos wystygnie wyłożyć część na dno naczynia, ułożyć kawałki śledzi i na to wyłożyć resztę sosu. Zamknąć lub owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na co najmniej dwa dni.
(2013-12-18 18:55:20) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
migrena
Ja zawsze robię tylko z cebulką w zalewie octowej. Mają bardzo specyficzny tradycyjny z mojego domu smak.
Majtasy jak ja to mówię ok kg ;) Ja namaczam w zimnej wodzie przez noc. Na drugi dzień odsączam i kroję na kawałki mniej więcej kwadratowe.
-zalewa
3 szklanki wody
1/3 szklanki octu
1 łyżka cukru
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
20 ziarenek czarnego pieprzu
( oczywiście tak na oko)
Zalewę zagotować. I wystudzić by była całkowicie zimna. Cebulkę do tego, dość sporo 3 duże kroję w paski i wykładam na śledzie, całość zalewam zalewą ( :P) Na drugi dzień pycha.
(2013-12-18 19:00:45) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
roslina28
Ja zawsze robię tylko z cebulką w zalewie octowej. Mają bardzo specyficzny tradycyjny z mojego domu smak.
Majtasy jak ja to mówię ok kg ;) Ja namaczam w zimnej wodzie przez noc. Na drugi dzień odsączam i kroję na kawałki mniej więcej kwadratowe.
-zalewa
3 szklanki wody
1/3 szklanki octu
1 łyżka cukru
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
20 ziarenek czarnego pieprzu
( oczywiście tak na oko)
Zalewę zagotować. I wystudzić by była całkowicie zimna. Cebulkę do tego, dość sporo 3 duże kroję w paski i wykładam na śledzie, całość zalewam zalewą ( :P) Na drugi dzień pycha.
tak tez umiem , chcialam cos innego wkoncu :)
(2013-12-18 19:07:17) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
migrena
Ja zawsze robię tylko z cebulką w zalewie octowej. Mają bardzo specyficzny tradycyjny z mojego domu smak.
Majtasy jak ja to mówię ok kg ;) Ja namaczam w zimnej wodzie przez noc. Na drugi dzień odsączam i kroję na kawałki mniej więcej kwadratowe.
-zalewa
3 szklanki wody
1/3 szklanki octu
1 łyżka cukru
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
20 ziarenek czarnego pieprzu
( oczywiście tak na oko)
Zalewę zagotować. I wystudzić by była całkowicie zimna. Cebulkę do tego, dość sporo 3 duże kroję w paski i wykładam na śledzie, całość zalewam zalewą ( :P) Na drugi dzień pycha.
tak tez umiem , chcialam cos innego wkoncu :)
To ostatnio od ciotki słyszałam przepis ponoć pyszny ( ale z opisu czasochłonny) na śledzie pod pierzynką - pierzynka ze śmietany, cebuli, gotowanych warzyw ( marchew, pietruszka bodajże). Brzmiało pysznie dopóki nie zaczęła wymieniać co trzeba zrobić :P efekt ma być warstwowy. Możesz zapytać wujka Google czy zna podobne przepisy, może akurat Ci przypasuje.
(2013-12-18 19:54:17) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
marysia13
Ja robię z suszonymi grzybami. matjasy ok 80 dkg, grzyby mocze ok garsci tak mniej więcej, delikatnie obgotowuje kroje w paski przesmazam na oleju razem z cebula pokrojona w paski , dodaje dwie lyzki koncentratu i doprawiam sala i pieprzem. Zostawiam żeby się przegryzlo. Wszystko do sloja przekladam warstwy plus ogorek kiszony i dolewam troche oliwy z oliwek i jeszcze sledzie papryka ostra troszke obsypuje ale to jak ktoś lubi.
(2013-12-18 20:06:18 - edytowano 2013-12-18 20:07:48) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
dorota1983
1. Kg płatów malosolnych ( wymoczyć)
Pokroić w bardzo drobniutką kostkę 2 duże cebule oraz 3 jabłka. Śledzie pokroić ( wg uznania) ułożyć na dużym polmisku. Przygotować sos - 1 smietane 18% ( najlepsza Piatnica) wymieszac z 3 lyzkami majonezu. Przykryć tym śledzie a na wierzchu posypać równo najpierw jablkiem,a później cebulką. Przepis niby banalny ale naprawdę śledzie są pyszne. Napisałam 2 cebule + 3 jabłka ale możesz dodać więcej -chodzi o to żeby śledzie zostały równo grubo pokryte. I kostka ma być naprawdę bardzo drobna
(2013-12-18 20:13:17) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
dorota1983
Śledzie z czosnkiem i zieloną pietruszką ( robić jakieś 2-3 dni przed wigilia żeby się "przezarly "
1. Wymoczyć płaty malosolne ( ilość wg uznania)
2. W sloiku układać warstwowo -pokrojone platy na to wycisniety zabek czosnku i posypać dużą ilością posiekanej natki pietruszki ( tak aby przykrylo),potem znowu śledzie,czosnek,pietruszka itd,na końcu zalać sloik olejem. Zakrecic i wstawić do lodówki. Wykladac na polmiski. Też prosty przepis,smaczny i inny niż wszystkie. Do tego ladnie wygląda na talerzu dzieki zielonej pietruszce:
(2013-12-18 20:14:58) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
roslina28
Śledzie z czosnkiem i zieloną pietruszką ( robić jakieś 2-3 dni przed wigilia żeby się "przezarly "
1. Wymoczyć płaty malosolne ( ilość wg uznania)
2. W sloiku układać warstwowo -pokrojone platy na to wycisniety zabek czosnku i posypać dużą ilością posiekanej natki pietruszki ( tak aby przykrylo),potem znowu śledzie,czosnek,pietruszka itd,na końcu zalać sloik olejem. Zakrecic i wstawić do lodówki. Wykladac na polmiski. Też prosty przepis,smaczny i inny niż wszystkie. Do tego ladnie wygląda na talerzu dzieki zielonej pietruszce:
o dzieki za ten przepis , no jakos o sledziach z zcosnkiem nie słyszalam jeszcze :) a dawalas jakis pieprz czy listek laurowy ? albo ziele angielskie ?
(2013-12-18 20:21:16) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
dorota1983
Śledzie z czosnkiem i zieloną pietruszką ( robić jakieś 2-3 dni przed wigilia żeby się "przezarly "
1. Wymoczyć płaty malosolne ( ilość wg uznania)
2. W sloiku układać warstwowo -pokrojone platy na to wycisniety zabek czosnku i posypać dużą ilością posiekanej natki pietruszki ( tak aby przykrylo),potem znowu śledzie,czosnek,pietruszka itd,na końcu zalać sloik olejem. Zakrecic i wstawić do lodówki. Wykladac na polmiski. Też prosty przepis,smaczny i inny niż wszystkie. Do tego ladnie wygląda na talerzu dzieki zielonej pietruszce:
o dzieki za ten przepis , no jakos o sledziach z zcosnkiem nie słyszalam jeszcze :) a dawalas jakis pieprz czy listek laurowy ? albo ziele angielskie ?
Nic a nic -żadnego liscia ani pieprzu-tylko na każda warstwę - natka pietruszki i zabek czosnku -jezeli lubisz w ogole czosnek to polecam:-),połączenie pietruchy i czosnku daje fajny smak i zapach.
(2013-12-18 20:23:40) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
roslina28
Śledzie z czosnkiem i zieloną pietruszką ( robić jakieś 2-3 dni przed wigilia żeby się "przezarly "
1. Wymoczyć płaty malosolne ( ilość wg uznania)
2. W sloiku układać warstwowo -pokrojone platy na to wycisniety zabek czosnku i posypać dużą ilością posiekanej natki pietruszki ( tak aby przykrylo),potem znowu śledzie,czosnek,pietruszka itd,na końcu zalać sloik olejem. Zakrecic i wstawić do lodówki. Wykladac na polmiski. Też prosty przepis,smaczny i inny niż wszystkie. Do tego ladnie wygląda na talerzu dzieki zielonej pietruszce:
o dzieki za ten przepis , no jakos o sledziach z zcosnkiem nie słyszalam jeszcze :) a dawalas jakis pieprz czy listek laurowy ? albo ziele angielskie ?
Nic a nic -żadnego liscia ani pieprzu-tylko na każda warstwę - natka pietruszki i zabek czosnku -jezeli lubisz w ogole czosnek to polecam:-),połączenie pietruchy i czosnku daje fajny smak i zapach.
o dzieki :)

Podobne pytania