Przepisy na królika pcmonia |
2012-01-24 10:48
|
vote-up

Dobre pytanie

Słabe pytanie

Szczegóły
vote-down

Dostałam mięso z królika dla mojego synka, ale nie wiem co z nim zrobić oprócz zupki. Macie jakieś sprawdzone przepisy dla dzieci? Synek ma niecałe 10 miesięcy. Większość przepisów na necie, ma bardzo dużo przypraw. Z góry dziękuję.

TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!

4

Odpowiedzi

(2012-01-24 10:56:23) cytuj
posól królika, naszpikuj słupkami słoniny, posmaruj rozciśniętym czosnkiem włóż do jakiegoś naczynia żaroodpornego, albo zwykłej brytfanki do której dolejesz jeszcze trochę oleju, i piecz w piekarniku polewając go co jakiś czas tluszczem aż nie zrobi się mięciutki. PYYYCHA!! ;)
(2012-01-24 12:19:04) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
sea29
to przepis na gulasz po 10 miesiacu
Składniki

250 g mięsa z królik
pieprz
zioła prowansalskie
włoszczyzna
marchewka
łyżka mąki pszennej
koperek

Sposób przyrządzenia

Mięso pokrój na malutkie kawałki. Marchewkę utrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć włoszczyznę. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Usuń warzywa z garnuszka, zagotuj i wrzuć pokrojone mięso, startą marchewkę i przyprawy. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem aż mięso zmięknie. W kubeczku rozmieszaj łyżkę maki pszennej z zimną wodą i dodaj do garnuszka. Zagotuj, dodaj koperek i gulasz gotowy. Podawaj z ryżem najlepiej brązowym lub kasza jaglaną, jęczmienną, gryczaną itp.
zawsze przed przyzadzaniem mocze królika w mleku przez kilka godzin.
(2012-01-24 13:09:32) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
pcmonia
to przepis na gulasz po 10 miesiacu
Składniki

250 g mięsa z królik
pieprz
zioła prowansalskie
włoszczyzna
marchewka
łyżka mąki pszennej
koperek

Sposób przyrządzenia

Mięso pokrój na malutkie kawałki. Marchewkę utrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć włoszczyznę. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Usuń warzywa z garnuszka, zagotuj i wrzuć pokrojone mięso, startą marchewkę i przyprawy. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem aż mięso zmięknie. W kubeczku rozmieszaj łyżkę maki pszennej z zimną wodą i dodaj do garnuszka. Zagotuj, dodaj koperek i gulasz gotowy. Podawaj z ryżem najlepiej brązowym lub kasza jaglaną, jęczmienną, gryczaną itp.
zawsze przed przyzadzaniem mocze królika w mleku przez kilka godzin.
Właśnie też to znalazłam na necie, próbowałaś to zrobić dla takiego maluszka i czy mu smakowało?
(2012-01-24 13:57:02) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
sea29
to przepis na gulasz po 10 miesiacu
Składniki

250 g mięsa z królik
pieprz
zioła prowansalskie
włoszczyzna
marchewka
łyżka mąki pszennej
koperek

Sposób przyrządzenia

Mięso pokrój na malutkie kawałki. Marchewkę utrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć włoszczyznę. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Usuń warzywa z garnuszka, zagotuj i wrzuć pokrojone mięso, startą marchewkę i przyprawy. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem aż mięso zmięknie. W kubeczku rozmieszaj łyżkę maki pszennej z zimną wodą i dodaj do garnuszka. Zagotuj, dodaj koperek i gulasz gotowy. Podawaj z ryżem najlepiej brązowym lub kasza jaglaną, jęczmienną, gryczaną itp.
zawsze przed przyzadzaniem mocze królika w mleku przez kilka godzin.
Właśnie też to znalazłam na necie, próbowałaś to zrobić dla takiego maluszka i czy mu smakowało?
robiłam takie córce bo mój Tato hoduje króliki....z koperkiem pycha tylko nie dodawałam ziół prowansalskich...ja je bardzo lubie ale maja specyficzny smak i nie kazde dziecko je toleruje....

Podobne pytania