2012-09-20 12:13
|
Chodzi i o takie w oleju z cebulką :P mmm chodzą za mną od jakiegoś czasu, ale zastanawiam się czy mogę ? Bo naczytałam się tutaj o tym łososiu i one w sumie też nie są poddawane obróbce termicznej, więc mam pewne obawy co do nich. Nie chcę dziecku zaszkodzić .
TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!
Odpowiedzi
Śledzie są bogatym źródłem witamin A i D oraz E, która ma działanie przeciwmiażdżycowe. Jest w nich sporo witaminy B6 (100 g ryby pokrywa w 20 proc. dzienne zapotrzebowanie na B6) oraz witaminy B12 (jej zawartość w 100 g przewyższa dzienne zapotrzebowanie aż czterokrotnie). Śledzie dostarczają także dużo żelaza, cynku i miedzi oraz fosforu i jodu.
Jedynie śledzie marynowane mogą powodować zwiększone wydzielanie soków żolądkowych i zgagę:)
no pewnie ze możesz - tylko sama sobie zrób olej, cebulka i bez octu - nie kupuj w tych gotowych słoikach .
Nigdy nie jadam takich gotowców kupnych :P Zawsze robię sama, albo mama robi ]:->