jeśli chodzi o to co i kiedy w diecie dziecka, to zdecydowałam sama. zaczęłam właśnie od warzyw. moja lekarka np. mówiła, żeby po tygodniu od rozpoczęcia rozszerzania diety wprowadzić mięsko, co zrobiłam znacznie później, że można cebule już podać, a nie podałam do tej pory, że wołowina nie jest polecana dla dzieci, a ja właśnie mam zamiar podać małemu cielęcinę.
2013-04-16 10:47
|
Byliśmy dzisiaj u lekarza i powiedziałąm jej że zaczęliśmy wprowadzać gluten ( kaszka manna z nestle ) a ona mi na to że na gluten jeszcze za wcześnie ;/ przecież mały skończył juz 4 miesiące zaczął 5 miesiąc i jest karmiony piersią i wszędzie pisze że to najlepsza pora na podanie glutenu ..
I jeszcze jedno
myślałam żeby podawać deserki zupki za miesiąc jak mały zacznie 6 miesiąc ( książkowo przy karmieniu piersią) a ona żeby mu już teraz podawać a co najdziwniejsze powiedziała żeby zacząć od jabłuszka i owoców a potem dopiero marchewka i inne warzywka... a mi się wydaje że na odwrót ...
No i teraz sama nie wiem ...
A jak to u was było???
TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!
Odpowiedzi
jeśli chodzi o to co i kiedy w diecie dziecka, to zdecydowałam sama. zaczęłam właśnie od warzyw. moja lekarka np. mówiła, żeby po tygodniu od rozpoczęcia rozszerzania diety wprowadzić mięsko, co zrobiłam znacznie później, że można cebule już podać, a nie podałam do tej pory, że wołowina nie jest polecana dla dzieci, a ja właśnie mam zamiar podać małemu cielęcinę.
i z tym spotykam się wszędzie :P
Zgodnie z nowymi wytycznymi powinno to być najwcześniej w 5. a najpóźniej w 6. miesiącu życia. Trzeba wprowadzać go stopniowo i zacząć od połowy łyżeczki kaszki lub kleiku zbożowego glutenowego raz dziennie (2-3 g na 100 ml). Po dwóch miesiącach można zwiększyć dawkę glutenu do 6 g.
i z tym spotykam się wszędzie :P
Nie czytaj etykit, porad internetowych i nie patrz na to ze na półkach sklpowych znajdują się kaszki, na których widnije napis - po 5 badź po 6 miesiącu życia. Z glutenem nie ma co się spieszyć, kiedyś podawało się go szybciej natomiast teraz pediatrzy zalecają go nieco później. Zresztą jak sama widzisz - zadalas pytanie i nikt Ci nie napisał ze spokojnie mozesz juz zaczac podawać gluten. Pamiętaj ze to Twoje dziecko, wiec to w jaki sposób zacznisz rozszerzac dietę i od czego zaczniesz zależy tylko od Ciebie, jednakże weź pod uwagę, że organizm 4 miesięczengo dziecka nie jest jszcze gotowy do przyjmowania wszystkigo co jest zalcane według producentów (kazdy chce zbić na tym interes i o to w tym wszystkim głównie chodzi). Wprowadzaj wszystko stopniowo i z umiarem - to ze dziecko nie zareaguje ngatywnie na jakiś składnik, czy gluten nie oznacza ze nie odbije mu się to w przyszłosci jakimiś problemami żołądkowymi. Nie spiesz się tak z tym glutenem, zdążysz go jeszcze wprowadzić, rozpierdzielić małemu dziecku żołądek jest naprawdę prosto tylko dla własnego "widzi mi się" Do tej pory nie podawalaś kleików i chcesz od razu zaczac od kaszki...No ale to Twoje dzicko wiec sama podejmujesz decyzje.
i z tym spotykam się wszędzie :P
Zgodnie z nowymi wytycznymi powinno to być najwcześniej w 5. a najpóźniej w 6. miesiącu życia. Trzeba wprowadzać go stopniowo i zacząć od połowy łyżeczki kaszki lub kleiku zbożowego glutenowego raz dziennie (2-3 g na 100 ml). Po dwóch miesiącach można zwiększyć dawkę glutenu do 6 g.
i z tym spotykam się wszędzie :P
ja się do tego zastosowalam i tez jako pierwszy podalam gluten w postaci kaszki mannej mlecznej z nestle.i z tym spotykam się wszędzie :P
Podawalm to przez 5 dni, a potem wprowadzilam marchew (ale mala nie za bardzo ja lubila) przez 5 dni, kolejno jablko 5 dni, nastepnie jablko z dodatkami : z ruszka, brzoskwinia, morela, jagoda, marchewka - kazdy pojedynczy nowy skladnik przez przez 5 dni, potem marchew-ziemniak, marchew-ziemniak-pietruszka i owoce 3składnikowe, np. jablko-brzoskwinia-winogrona.
Rób, tak jak Ty uwazasz, bo tak bedzie najlepiej moim zdnaniem ;)
Zgodnie z nowymi wytycznymi powinno to być najwcześniej w 5. a najpóźniej w 6. miesiącu życia. Trzeba wprowadzać go stopniowo i zacząć od połowy łyżeczki kaszki lub kleiku zbożowego glutenowego raz dziennie (2-3 g na 100 ml). Po dwóch miesiącach można zwiększyć dawkę glutenu do 6 g.
i z tym spotykam się wszędzie :P
Nie czytaj etykit, porad internetowych i nie patrz na to ze na półkach sklpowych znajdują się kaszki, na których widnije napis - po 5 badź po 6 miesiącu życia. Z glutenem nie ma co się spieszyć, kiedyś podawało się go szybciej natomiast teraz pediatrzy zalecają go nieco później. Zresztą jak sama widzisz - zadalas pytanie i nikt Ci nie napisał ze spokojnie mozesz juz zaczac podawać gluten. Pamiętaj ze to Twoje dziecko, wiec to w jaki sposób zacznisz rozszerzac dietę i od czego zaczniesz zależy tylko od Ciebie, jednakże weź pod uwagę, że organizm 4 miesięczengo dziecka nie jest jszcze gotowy do przyjmowania wszystkigo co jest zalcane według producentów (kazdy chce zbić na tym interes i o to w tym wszystkim głównie chodzi). Wprowadzaj wszystko stopniowo i z umiarem - to ze dziecko nie zareaguje ngatywnie na jakiś składnik, czy gluten nie oznacza ze nie odbije mu się to w przyszłosci jakimiś problemami żołądkowymi. Nie spiesz się tak z tym glutenem, zdążysz go jeszcze wprowadzić, rozpierdzielić małemu dziecku żołądek jest naprawdę prosto tylko dla własnego "widzi mi się" Do tej pory nie podawalaś kleików i chcesz od razu zaczac od kaszki...No ale to Twoje dzicko wiec sama podejmujesz decyzje.i z tym spotykam się wszędzie :P
Kiedyś ok. 10 miesiąca a teraz tak jak napisałam wcześniej :)
Jeśli chodzi o rozszerzanie diety, to zgodnie z obowiązującymi zaleceniami powinnaś rozpocząć je po ukończeniu 6 miesiąca życia dziecka. Pamiętaj, aby nowe produkty wprowadzać pojedynczo i stopniowo, nie częściej niż co 3-4 dni, dokładnie obserwując reakcję synka. Jako pierwsze, do diety Maleństwa najlepiej wprowadzić jednoskładnikowe przeciery warzywne, np. marchewkę. Pierwszego dnia podaj niewielką ilość produktu (2-3 łyżeczki) i dokładnie obserwuj reakcję dziecka. Jeżeli synek zaakceptuje nowy pokarm, następnego dnia możesz zwiększyć ilość do 4-6 łyżeczek. W ciągu ok. 3-4 dni Maluszek może zjeść pełną porcję produktu. Jeżeli dziecko dobrze przyjmie marchewkę, to dietę należy rozszerzyć o przeciery dwuskładnikowe, np. jabłuszka z marchewką, a następnie wprowadzić pierwszą prostą zupkę, np. Zupkę Jarzynową Gerber. Kolejną grupą produktów, którą powinnaś wprowadzić do diety dziecka są kaszki bezglutenowe, a także przeciery owocowe lub soki (do 150g dziennie). Pamiętaj, aby uważnie obserwować reakcję synka na nowe pokarmy. Pragnę jednak zwrócić uwagę na opinię lekarza. Być może rekomendacja dotycząca wcześniejszego wprowadzenia posiłków uzupełniających i opóźnienia wprowadzeniu glutenu do diety Twojego dziecka wynika z indywidualnych potrzeb Maluszka i jest wynikiem badania czy też obserwacji lekarskiej.
---
Ekspert. Nestlé, udziela porad i odpowiada na pytania związane z produktami NESTLE, a także kwestiami dotyczącymi żywienia dzieci. Zachęcamy do kontaktu z Centrum Informacji dla Rodziców. Adres e-mail oraz numer kontaktowy dostępne są naszych oficjalnych stronach.