2013-05-10 17:31
|
szukam i szukam na necie i nie wiem;/ coś czuję, że moje pytanie będzie na wieki w dziale poczekalnia:)
TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!
Odpowiedzi
a tym bardziej nie tego typu słodzikiem
nie słodzikiem. Jest taki plyn z samej rosliny. nie lubi herbatek ani wody. a zblizaja sie upaly i ona nie chce mi pic nic poza sokiem z sokowirowki..ale ile moge razy dziennie podawac jej te soki i stac przy sokowirowce....uczę ją picia wody juz msc i bez rezultatow. wybrzydza. to samo herbatka...i skoro stevia jest zdrowa (wiem od znajomych) to chcialabym ją dziecku podac , tylko nie wiem czy mozna tak malemu ...hmmm
używam syropu z agawy albo ksylitolu zamiast cukru
a tym bardziej nie tego typu słodzikiem
to nie słodzik tylko wyciąg z rośliny, zdrowsze niż cukier, bo nie podwyższa poziomu cukru we krwi :)
ja używałam, czytałam, że można dawać niemowlakom, bo to naturalny słodzik a nie jakaś chemia, ale dla mnie to ma za intensywny smak, nie mogłam tego używać, ble. miałam w płynie i suszoną
używam syropu z agawy albo ksylitolu zamiast cukru
ale o ksylitolu nie slyszalam zbyt pochlebnych opinii....a ten syrop z agawy to mozna do wszystkiego dodawac?jaki ma smak?
używam syropu z agawy albo ksylitolu zamiast cukru
a tym bardziej nie tego typu słodzikiem
to nie słodzik tylko wyciąg z rośliny, zdrowsze niż cukier, bo nie podwyższa poziomu cukru we krwi :)ja używałam, czytałam, że można dawać niemowlakom, bo to naturalny słodzik a nie jakaś chemia, ale dla mnie to ma za intensywny smak, nie mogłam tego używać, ble. miałam w płynie i suszoną
używam syropu z agawy albo ksylitolu zamiast cukru
ale o ksylitolu nie slyszalam zbyt pochlebnych opinii....a ten syrop z agawy to mozna do wszystkiego dodawac?jaki ma smak?używam syropu z agawy albo ksylitolu zamiast cukru
a ze stewią możesz spróbować, może wam posmakuje. kup najwyżej małą buteleczkę i spróbuj
"Stewia jest spożywana w formie świeżych lub sproszkowanych liści czy też ich wodnego ekstraktu bądź wyizolowanych z niej słodkich glikozydów jako substancja dodatkowa do żywności, składnik suplementów diety lub jako słodzik stołowy. Glikozydy stewiolowe po raz pierwszy zostały skomercjalizowane jako słodzik w 1971 r. w Japonii przez firmę Morita Kagaku Kogyo Co. W USA stewia została dopuszczona w 1995 r. jako suplement diety, a w 2008 r. zezwolono sprzedaż ekstraktu Reb-A (rebaudioside A) jako dodatku do żywności. Do czego jest dodawana? Pojawia się głównie w napojach, ale też i w deserach, jogurtach, sosach czy pieczywie.
W Europie długo trwały spory na temat szkodliwości jej stosowania. Jednak Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oceniając badania toksykologiczne stwierdził, że glikozydy stewiolowe nie są genotoksyczne ani też rakotwórcze oraz nie wpływają szkodliwie na system rozrodczy człowieka i rozwój dzieci. Dostępne badania (w tym badania z udziałem ludzi dotyczące bezpieczeństwa, spożycia i metabolizmu) potwierdzają, że stewia nie stanowi zagrożenia dla naszego zdrowia, mimo że jeszcze parę lat temu ta roślina budziła kontrowersje wśród naukowców. Komisja Europejska oficjalnie zatwierdziła stewię, a dokładnie glikozydy stewiolowe, jako słodzik w listopadzie 2011 r. Nowemu dodatkowi spożywczemu nadano numer E960."
http://kuchnia.wp.pl/zyj-zdrowo/health/1506/1/1/stewia-zamiast-cukru.html
A próbowałaś różnych smaków herbatek?