http://www.domowe-gotowanie.pl/przepisy-dania-glowne/dania-glowne-pozostale/176-przepis-na-spaghetti-carbonara
Składniki na ok. 6 porcje:
około 400g makaronu spaghetti
4 jajka
200g słodkiej, płynnej śmietany 30%
200g boczku
60g startego parmezanu (ewntualnie startego sera żółtego) + trochę do posypania
sól, pieprz czarny
1 łyżka oliwy z oliwek lub ewentualnie zwykły olej
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Nie przelewać wodą!
Boczek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni z oliwą.
Śmietanę, jajka, ser i dość dużą ilość pieprzu zmiksować blenderem.
Ugotowany makaron dodać do gorącego boczku, wymieszać i przysmażyć przez około 1min. Dodać masę jajeczną i mieszać przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a sos lekko zgęstnieje. (Nie mieszać za długo, żeby nie zrobiła się jajecznica!). Wyłożyć na talerze i posypać resztą sera.