Znacie przepis na solę w migdałach ? ewe88 |
2011-12-22 18:05
|
vote-up

Dobre pytanie

Słabe pytanie

Szczegóły
vote-down

TAGI
Brak tagów, bądź pierwsza!

7

Odpowiedzi

(2011-12-22 18:23:04) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
izabela8401
na łososia mam może zamienisz rybkę ? :)
(2011-12-22 18:33:00) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ewe88
Izabela to podaj proszę a ja coś stworzę :D :* dziękuję :)
(2011-12-22 18:40:40) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
izabela8401
Składniki:

1 kg filetu z łososia
1 opakowanie ciasta francuskiego (może być light)
300 g szpinaku mrożonego w liściach lub 2 pęczki świeżego szpinaku
1/2 opakowania sera feta, około 100 g
1 łyżka serka mascarpone
1 łyżka sera z niebieską pleśnią
4 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól
pieprz
przyprawa do ryb
50 g płatków migdałowych
1 jajko
sałata masłowa, rukola, pomidorki koktajlowe do dekoracji

Dressing do ryby:

2 łyżki majonezu kieleckiego
2 łyżki śmietany lub jogurtu
2 ząbki czosnku
pocięta zielenina (koperek, pietruszka, szczypiorek lub tylko np. koperek )

Parmezanowy koszyczek z sałatą
(czas przygotowania: 25 minut)

Składniki:

150 g startego parmezanu
1/2 główki sałaty lodowej
garść rukoli
2 aromatyczne pomidory
2 małe awokado
1 mała czerwona cebulka pokrojona w talarki
12 czarnych oliwek
25 g płatków migdałowych

Dressing do sałaty:

60 ml oliwy z oliwek
30 ml soku ze świeżej cytryny
1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
może być ewentualnie 1 ząbek czosnku dla zaostrzenia smaku

Sposób wykonania
Sposób przygotowania:

Łososia myjemy, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ryb i przeciśniętymi dwoma ząbkami czosnku, odstawiamy. Rozgrzewamy na patelni jedną łyżkę masła z przeciśniętym czosnkiem, następnie dodajemy szpinak świeży lub mrożony i smażymy aż zmięknie. Później dodajemy sery: fetę, mascarpone, pleśniowy i wszystko jeszcze chwilę smażymy, aż sery się dobrze rozpuszczą. Po usmażeniu pozostawiamy do ostygnięcia. Rozkładamy płat ciasta francuskiego na pergaminie, smarujemy środek połową szpinaku, na którym kładziemy filet z łososia, a następnie kładziemy na wierzchu resztę szpinaku. Zawijamy rybę w cieście i sklejamy brzegi, a wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na 25 minut. Przygotowujemy dressing do ryby, mieszamy majonez ze śmietaną lub jogurtem, zieleniną i czosnkiem. Upieczoną rybę podajemy na półmisku udekorowanym sałatą masłową, rukolą i pomidorkami koktajlowymi z dodatkiem dressingu do ryby.

Sposób przygotowania koszyczka:

Na blaszce wyłożonej pergaminem formujemy koła ze startego parmezanu wielkości małego talerzyka. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 4-5 minut. Następnie wyjmujemy roztopiony parmezan i wykładamy na miseczkę mniejszą od kółka z parmezanu i pozostawiamy do wystygnięcia. Umytą sałatę lodową i rukolę układamy w koszyczku, na nie kładziemy krążki cebuli. Obieramy pomidory ze skórki i kroimy w większą kostkę. Podobnie przygotowujemy awokado. Mieszamy oliwę z oliwek, sok z cytryny, pietruszkę i ewentualnie według uznania przeciśnięty ząbek czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Odlewamy połowę dressingu i wrzucamy do niego awokado i pomidory, wszystko delikatnie mieszamy. Sałatę z cebulą polewamy pozostałym dressingiem, wykładamy awokado z pomidorami, posypujemy płatkami migdałowymi, a na wierzchu układamy oliwki.
(2011-12-22 18:41:43 - edytowano 2011-12-22 18:53:21) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
izabela8401
mój mąż jest kucharzem i zna dużo fajnych przepisów jak przyjdzie z pracy to się zapytam ale to dopiero po 22giej. Ten przepis na łososia to z ugotowanych skopiowałam, Piter go zna i mówi że jest dobry. mascarpone trochę drogi więc możesz dać więcej fety albo jego podróbę :)
(2011-12-22 18:43:33) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ewe88
wow! pycha ! ... na pewno skorzystam! dziękujemy :*
(2011-12-22 18:46:15) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
ewe88
o proszę! to sprawdzę potem z ogromną ciekawością :)
(2011-12-22 18:47:42 - edytowano 2011-12-22 18:54:46) cytuj
  • żądna wiedzy
  • pomocna
  • aktywistka
  • blogerka
  • dokumentalistka
  • doświadczona
izabela8401
wiem ze też smaży sole w cieście jak na naleśniki też jest ok, przed smażeniem skrapia ją cytryną i zostawia aby przeszła

Podobne pytania